Osvitanova.com.ua

Як штучний інтелект вб'є монотонну роботу і чим небезпечні роботи

Автор:Анна Абліцова

Вже у найближчому майбутньому третина населення залишиться без роботи. У цьому впевнений директор україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр, футуролог Альберт Фельдман. Він прочитав у Києві лекцію «Соціологія майбутнього: роль людини в епоху роботів». K.Fund Media публікує її головні тези.

«Зайві» люди

Багато хто з нас стикався з роботами. Нам здається, що їх вплив ще непомітний, проте вони вже активно впливають на наше життя. Революція, яка відбувається з впровадженням роботів, приблизно дорівнює тій революції, яку привнесли в наше життя смартфони. Згодом ви будете використовувати роботів у повсякденному житті так само, як і комп’ютери або мобільні телефони. Тоді соціум кардинально зміниться.

Головний виклик, який стоїть перед соціумом в контексті роботизації, – це поява класу «зайвих» людей

Вони в силу певних обставин не зможуть адаптуватися до поточної ситуації та опанувати ту професію, яка буде користуватися попитом в новому постіндустріальному та постінформаційному суспільстві.

Насправді така група людей вже почала формуватися. Багато хто з тих чи інших причин вже сьогодні непотрібен на поточному ринку праці. Це не залежить від віку, скоріше виключно від того, яку освіту вони отримали, чим хочуть займатися і, найголовніше, – який рівень оплати за свою роботу вони хочуть отримувати. Сьогодні кожна людина може знайти роботу, дефіциту робочих місць немає в жодній країні, але не кожна робота має оплату, яку би людина вважала гідною.

Які головні загрози виникнення класу «зайвих»?

Штучний інтелект. У найближчі 3-4 роки штучний інтелект пережене за своїми можливостями інтелект людини, і в цей момент величезна кількість професій, які пов’язані з монотонною інтелектуальною роботою, що не вимагає креативного підходу, відійдуть у минуле.

Всюдисуща роботизація. Не тільки інтелектуально монотонну працю, але і всю дрібну фізичну працю поступово віддадуть роботам.

Буквально за 10-12 років люди не будуть керувати автомобілями – машини перейдуть на автоматичне управління

Автоматичним режимом управління скористається більшість енергетичних систем, роботи замінять людину на підприємствах сільського господарства і на переробних підприємствах.

 

K.Fund Media

Діджиталізація масиву даних. По суті, це вже відбувається. Раніше в багатьох міністерствах і відомствах величезна кількість людей були зайняті обслуговуванням архівів. Зараз від цього поступово відходять, а дані оцифровуються. У більшості країн діджиталізація всіх даних відбулась остаточно, і це призвело до зникнення цілого ряду професій, приміром, бібліотекарів.
Весь світ розділився на країни, в яких більшість інформації можна отримати в електронному форматі, і країни, які насилу відмовляються від паперових версій документації.

Доповнена реальність. Сьогодні вона тільки на початковій стадії, більш того, не завжди має попит у багатьох технологічних сферах. Наприклад, всі smart-окуляри на відміну від smart-годинників виявилися непотрібними, і більшість людей їх носить тільки для того, щоб вирішувати якісь візуальні завдання й іміджеві цілі.

Атмосфера та інструментарій доповненої реальності поки ще не створені, але ми впевнено наближаємося до цього

Доповнена реальність сильно змінить зовнішній вигляд великих міст, тому що дозволить замінити відсутню або нерозвинену інфраструктуру цікавою інформаційною інфраструктурою. Це дозволить розвивати туристичний потенціал міст.

K.Fund Media

Технології візуального трансферу. Це передача даних від одного носія до іншого з використанням інформаційних каналів. В кінцевому форматі такі технології знищать професію лектора та викладача. В майбутньому на спеціальних стійках транслюватиметься зображення лектора з титрами.

Сьогодні в багатьох університетах технологію електронних лекторів вже починають реалізовувати: викладачі не присутні в лекційному залі, а начитують свій виступ заздалегідь. Це правильно, оскільки в такому варіанті лекція добре продумана, апробована і якісно викладена.

Ці тренди приведуть до того, що клас «зайвих» людей різко збільшиться.

За багатьма підрахунками, кількість людей, які не зможуть знайти собі справу в майбутньому, складе приблизно 35-37%, а в деяких країнах – до 40%

Уже сьогодні в країнах, де є культура проживання за рахунок капіталів, накопичених батьками (наприклад у США), категорія людей, що не приносять користь, налічує 10-12%. А в країнах, де культ роботи дуже високий (Японія, Південна Корея), «марних» людей – 1-2%. Мова про тих, хто не ходить на роботу і не працює навіть з дому, це люди, які зайняті задоволенням власних потреб.

Про те, які професії будуть популярні у майбутньому, читайте в наступній частині лекції. Які професії популярні зараз, – в матеріалі «Іди і працюй».

 

Поширити у соц. мережах: