Osvitanova.com.ua

Минулого року ми отримали лише дві чи три заявки на отримання стипендії для навчання у Румунії і хотіли б, щоб більше українських студентів дізналися про можливості навчання в наших університетах. На цьому наголосив  Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркан.

«Ми маємо досить непогані стипендії, які можуть дійсно зацікавити студентів. Гадаю, можна подумати, як донести більше інформації про існуючі можливості», - повідомив Посол.

Заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич наголосив, що Україна зацікавлена  у розвитку академічної мобільності, і не лише для студентів, а й викладачів.

«Українські класичні університети, в яких розвинене вивчення саме слов’янських мов, зацікавлені в тому, аби привабити викладачів з Румунії – носіїв мови, що зможуть викладати її на якісно вищому рівні. Окрім цього, збільшення частки румунських студентів, які навчаються в Україні, також є цікавим та важливим для нас», - додав заступник Міністра.

Посол Румунії відповів, що збільшення кількості румунських студентів безпосередньо залежить від збільшення англомовних програм в українських вишах.

«Наші студенти зацікавлені у вивченні  англійської та французької  мов. Збільшення таких програм, особливо англомовних, може значно підвищити їхній інтерес щодо навчання в українських університетах», - підкреслив Посол.

На зустрічі також йшлося про те, що потрібно оновити угоду про співробітництво між профільними Міністерствами, адже вона застаріла.

«Якщо не помиляюсь, угода датована аж 2005 роком. Звісно її потрібно оновити. Ми маємо дуже плідну та продуктивну співпрацю. Відтоді вже багато що змінилося, і нова угода буде більш актуальною для продовження співпраці», - погодився Посол.

Також сторони обговорили поглиблення зв’язків у межах європейських програм, таких як ЕРАЗМУС+. Юрій Рашкевич зазначив, що  Румунія як член ЄС має значно ширші можливості для участі у таких програмах, і співпраця могла б бути продуктивною для закладів обох сторін.

Поширити у соц. мережах: