Osvitanova.com.ua

Прості, потужні і ефективні слова. Тут ви не знайдете ні «спасибі», ні «терпи», хоча і вони, безумовно, теж дуже важливі. Наш пост – просто нагадування про те, що ми і так з вами знаємо, як відчуваємо і помиляємося.

Шепіт
Ще під час роботи в школі я дала собі слово не підвищувати голос на учнів і взагалі на кого-небудь. Крик – прояв власної слабкості. Але діти, особливо маленькі, реагують на інтонацію більше, ніж на зміст промови. Як же достукатися до непосид без підвищених тонів?
Перевірено: єдині ліки, які діють ефективніше, ніж крики (нехай вони навіть з найкращих спонукань), – це коли ви нахиляєтеся до вуха вашого малюка, встановивши перед цим зоровий контакт, і починаєте говорити – дуже тихо. Це вимагає від батьків високого самовладання. Зате дає вражаючі результати.
 

Може бути
Тому що сказати традиційне «ні» – начебто зняти малюка з запобіжника. Заборона «в лоб» може спровокувати істерику, особливо, якщо дитина, яка чує «ні», голодна або просто втомилася. В якості альтернативи пропонуємо «може бути» – по суті, це чесно. Це краще, ніж підливати масло у вогонь за допомогою нескінченних «ні-ні-ні». Якщо діти запитують: «А ми підемо зараз на вулицю?», Я спокійно повідомляю: «Може бути». І додаю: «Якщо приберете всі іграшки на полиці і швидко одягнетеся». Це допомагає мотивувати хлопців поводитися відповідним чином. І далі все просто: прибрали іграшки, одяглися – пішли на вулицю, не прибрали – не пішли. Важливо, щоб дорослі самі виконували свої зобов’язання. Слова «Подивимося» і «трохи пізніше» діють так само ефективно.


 

Вибач
Дорослі теж помиляються. Що вдіяти? Ми не боги. Ми готові принести свої вибачення родичам, друзям, колегам по роботі. І наші діти потребують ввічливості не менш дорослих. Це моделює шанобливе ставлення до оточуючих. Дітям дуже потрібно бачити саме таке спілкування – хороший зразок задає формат поведінки в майбутньому, а ще допомагає зрозуміти, що ніхто в цьому світі не ідеальний, що, взагалі-то, правда.
 

Стоп
Сигнал, який зупиняє дитину, переривають її дії, які ми хочемо припинити, і підказує, що робити замість цього. Якщо діти носяться по квартирі, марно читати нотації, досить вимовити «Стоп!» І дати інструмент: «Сядьте за столом і складіть пазл / побудуйте замок». Домовтеся з малюком заздалегідь, що «Стоп, гра!» Діє на всіх без винятку при будь-яких обставинах: всі дії припиняються (якщо гра не за правилами, стає небезпечною, неприємною, занадто гучною …). Головне – не зловживати цим сильним інструментом, інакше він перестане бути ефективним.


 

Очі
Ми всі слухаємо уважніше, дивлячись в очі співрозмовнику. Коли я хочу бути впевненою в тому, що хлопці мене дійсно слухають і чують, я питаю: «Де очі?» Підказка: вимовляти це потрібно абсолютно спокійно, краще ласкаво, з усмішкою або нейтрально, інакше діти просто не захочуть на вас дивитися. Кому ж захочеться зустрітися поглядом зі злою та верескливою людиною? А як тільки дитячі очі прикуті до вас, ви володієте дитячим увагою.
 

Вчимося
Якщо наша дитина робить помилку, на допомогу приходить фраза «Це нормально, нічого страшного – ми всі вчимося!» Вона ж стане в нагоді для захисту від косих поглядів, від людей, які засуджують дивляться на нас разом з дитиною.Зрештою, ми всі вчимося, включаючи і тих, хто свердлить нас поглядом.
 

Ти можеш!
Нагадуйте про це дитині, коли вона сумнівається в своїх силах. Невдача – це лише сигнал про те, що малюк доcягне бажаного результату, якщо докладе трохи більше зусиль, потренується. Скажіть дітям, що ви знаєте, що вони можуть. І обов’язково відкрийте секрет: багато з того, що ви зараз самі робите з легкістю, колись зажадало від вас стільки старань.


 

Будьте!
Коли діти задають питання, подаруйте їм свої очі і увагу. Коли малюки про щось розповідають, слухайте. Будьте зі своєю дитиною. Це так багато значить для маленької людини. Якось по дорозі додому з дитячого садка мій трирічний син, задаючи вже сто перше питання, зрозумів, що я відповідаю машинально «так-ні» (сили після робочого дня під кінець), а розмову мені все-таки хотілося підтримати.У підсумку я почула наполегливе: «Ну, мамо, говори! Ти не говориш! »Діти одразу відчувають, наскільки ми занурені в розмову з ними.
 

Завжди!
Тож не дивно, що там, де діти, завжди гамірно і неспокійно! Трапляються істерики, прибираються подалі солодощі, скасовуються розваги. Але деякі речі залишаються недоторканними. І наша любов до дітей – в їх числі. Дуже важливо сказати їм про це. Особливо в ті дні, коли щось пішло не так, почуття виснажені, а сили закінчуються. Це частина вечірнього ритуалу перед сном. Я обіймаю сина і кажу йому: «Мама тебе дуже любить і завжди буде любити, що б не сталося». Дітям дуже важливо знати і чути, що наша любов до них беззаперечна і безумовна. Постійна! Назавжди!

Поширити у соц. мережах: