Osvitanova.com.ua

У світі існує безліч різноманітних вправ-головоломок та ігор, автори яких стверджують, що їх розробки допомагають розвивати мозок. Американські вчені вирішили перевірити, чи це правда.

 

Фотографія: "LuminoCity"

Автори різноманітної гімнастики для розуму стверджують, що регулярні ігри чи вирішення головоломок допомогають стати більш розумним та логічним, швидше вирішувати різні завдання й аналізувати великі обсяги інформації. Група психологів з Університету Пенсільванії провела дослідження, щоб перевірити це ствердження на прикладі одного з найпопулярніших у світі додатків – Lumosity. Автори програми переконані, що їх комплекси головоломок спеціально розроблені так, щоб розвивати здібності людини.

 

В експерименті брали участь 128 добровольців у віці від 18 до 35 років. Перед початком експерименту всі вони пройшли обстеження і тест на рівень когнітивних навичок, в тому числі концентрації і робочої пам'яті. Протягом наступних 10 тижнів перша група учасників експерименту вирішувала головоломки в Lumosity. Другій групі надали вибір із 40 звичайних комп'ютерних ігор, що вимагають швидкої реакції і постійної оцінки обставин – наприклад, шутерів. Всі учасники вирішували головоломки або грали п'ять разів на тиждень по півгодини. Третя група учасників була контрольною і не використовувала ані гри, ні головоломки. 

 

По завершенні експерименту вчені знову провели обстеження добровольців і різноманітні тести здібностей. Виявилось, що здатність концентруватися зросла у всіх учасників, включаючи тих, хто взагалі ні у що не грав. Результати повторних тестів на когнітивні навички теж виявилися кращими у всіх групах. Науковці дійшли до висновку, що на поліпшення результатів вплинули не ігри чи їх відсутність, а те, що учасники вже проходили подібні тести раніше. 

 

Загалом вчені констатують, що для повного спростування ефективності різноманітних головоломок потрібні подальші експерименти. Однак вже існуючі дослідження показують, що подібні ігри можуть хіба що натренувати здатність вирішувати схожі завдання, але серйозного ефекту на інші здібності не мають.

Поширити у соц. мережах: