Osvitanova.com.ua

Вивчення іноземної мови — процес тривалий та копіткий, проте вартий усіх старань, адже істина: “Скільки мов ти знаєш — стільки разів ти людина”, не старіє й досі. Залишається відкритим питання, як запустити цей процес: купити чи завантажити з десяток підручників, підписатись на мовні групи в соціальних мережах, переглядати фільми та слухати музику мовою, яку намагаєтесь вивчити, чи просто записатись на курси, не випробовуючи вкотре свою силу волі для самостійного вивчення мови? Варто сказати, всі ці заходи можуть бути дієвими, тільки не для кожної людини в рівній мірі.

Кожна людина володіє здатністю до вивчення мов — комусь це дається легше, комусь потрібно докласти більше часу та зусиль. Різниця також полягає в тому, який метод варто обрати для найбільш ефективного сприйняття та засвоєння правил, запам’ятовування слів та практичних навичок спілкування. Ми підібрали 5 методів вивчення іноземних мов, які найкраще себе зарекомендували.

1. МЕТОД ДМИТРА ПЕТРОВА

Для того, щоб вивчити іноземну мову на базовому рівні потрібно не більше 16 годин, запевняє автор, а для того, щоб досягнути досконалості в ній — не вистачить і цілого життя. Проте найважливіше — закласти початок, подолати страх та невпевненість в тому, що ви можете говорити іноземною мовою, адже свідомо чи ні, кожен з нас знає чимало іноземних слів, залишилось тільки навчитись складати ці слова в речення. На це й направлені курси Дмитра Петрова, які можна переглянути на YouTube або завантажити в електронному вигляді як підручник. Він пояснює основні правила читання та вимови, граматики та лексики, а також пропонує основні слова та вирази, які допоможуть формувати речення й вдосконалювати ці базові знання. Серед запропонованих до вивчення мов є: англійськанімецькафранцузькаіталійськаіспанськакитайська.

2. МЕТОД ЧИТАННЯ ІЛЛІ ФРАНКА

Цей метод доволі відомий та популярний, дозволяє читати іноземною мовою та розуміти матеріал, завдяки адаптації тексту, що полягає в дослівному перекладі книг, поділених на вирази, речення та окремі частини. Спочатку йде адаптований уривок — текст з вкрапленим в нього дослівним російським перекладом і невеликим лексико-граматичним коментарем. Потім той же текст, але вже неадаптований, без підказок.

Цей метод дає змогу звикнути до системи побудови мовних конструкцій, і поповнити словниковий запас не завдяки зазубрюванню, а за допомогою частого повторювання один і тих же слів та виразів. На сайті автора, що присвячений цьому методу, ви знайдете 317 книг на 55 мовах.

 

3. МЕТОД ДОКТОРА ПІМСЛЕРА

Курс англійської мови складається з 3-х частин, по 30 уроків в кожній. Основний акцент робиться на тому, щоб отримати правильну вимову, збільшити словниковий запас та подолати мовний бар’єр і страх перед спілкуванням. Суть методу в тому, що ви слухаєте короткий діалог, який потім детально тлумачиться, після чого ви самостійно будуєте речення чи відтворюєте їх по пам’яті. Для зручності до аудіоматеріалів доданий і текстовий варіант кожного уроку. Позитивною рисою цього методу є те, що ви активно навчаєтесь, освоюєте систему та принципи формування речень, а не банально запам’ятовуєте матеріал.

4. МЕТОДИКА РАЙМОНДА МЕРФІ

Ідеально підійде для вивчення граматики англійської мови. Підручник, який жартома називають “Червоний Мерфі” (Essential Grammar in Use) доступно та просто пояснює граматичні правила за допомогою ілюстрацій, вправ та схем, як доповнення до нього можна переглянути відеоуроки Альберта Кахновського, який викладає англійську за цим методом. Друга частина має назву “Синій Мерфі” (English Grammar in Use) і дає вже більш поглиблені знання. Цей  метод полягає в тому, щоб вивчати граматичні правила з допомогою зрозумілих пояснень, практичних завдань та сприйняття матеріалу візуально завдяки насиченню підручника різноманітними зображеннями та коміксами.1

5. МЕТОДИКА БЕННІ ЛЬЮІСА

Бенні Льюіс був двієчником в школі, а сьогодні цей поліглот в тій чи іншій мірі володіє більше 20-ти мовами. Базуючись на власному досвіді він виробив сукупність правил, порад та принципів, які складають методику вивчення будь-якої іноземної мови. На жаль, більшість матеріалів не доступні в мережі безкоштовно, проте основні правила, на які варто опиратись розміщені в блозі. Повністю його книги можна прочитати в мережі за окрему плату. Автор запевняє, що не існує людей, які не можуть вивчити іноземну мову і своїм прикладом він це доводить.

Поширити у соц. мережах: