Osvitanova.com.ua

Приклади канадських лісових шкіл та абсолютно незвичного для нас формату навчання. Літо – кращий час, щоб поекспериментувати з таким новим форматом навчання. Сподіваємося, що надихнемо вас на подібні експерименти.

Ви дивились фільм “Капітан Фантастік”? Про те, як багатодітний батько виховував та навчав дітей, живучи у лісовому будиночку. Можна довго дискутувати про те, наскільки такий підхід є прийнятним, проте в Канаді існують так звані “лісові школи”.

Відкритий простір та свіже повітря стимулюють в дітях розвиток віри у власні сили та здібності, зростання здатності до навчання, ентузіазм, та емоційну стабільність. Саме тому вони є популярними.

У лісовій школі діти розвивають свої навички роботи в команді, а також навчаються бути більш незалежними. Незнайомі з лісами і зеленими зонами діти можуть набути навичок життя у природних умовах, що закладає основи комфортного ставлення до природи.

У лісовій школі діти фізично активні дуже багато часу, внаслідок чого їхня витривалість, сила та імунітет поліпшуються. Вони розвивають впевненість у собі, що добре впливає на емоційне і психічне благополуччя. Діти вчаться долати труднощі, розвивати уяву та проявляти ініціативу, що є дуже потрібним вмінням у подальшому житті.

«Дике», але тим не менш підконтрольне, безпечне навколишнє середовище лісової школи гарантує, що діти в ігровій формі навчаються оцінювати ризики і приймати розумні та обгрунтовані рішення, вчаться справлятися з незнайомими і непередбачуваними ситуаціями (лазання по деревах, використання інструментів, створення кубел, розведення і контроль вогню тощо). Велика частина навчання дитини проходить в результаті тестування власних здібностей в реальному контексті життя.

Навчання в лісовій школі допомагає дітям стати більш організованим, самостійними, навчитися працювати в команді та підтримувати одне одного.


Запрошуємо вас на IDEC Міжнародну конференцію з демократичної освіти, де будуть представлені найпрогресивніші освітні проекти з України та закордону. Київська частина відбудеться 2 та 3 серпня в Укра\нському домі, Вінницька частина 4-8 серпня. Подробиці і реєєстрація за посиланням.
 

 

Поширити у соц. мережах: