Osvitanova.com.ua

Ви вкотре сідаєте за підручники з англійської і обіцяєте собі, що цього разу точно все старанно виконуватимете, і вкотре зневіряєтесь у можливості запам’ятати чергову партію слів та розібратися у безлічі правил, а хтось із ваших друзів встигає вивчити декілька іноземних мов одночасно: вже може порозумітись з італійцем, зі словником читає Віктора Гюго в оригіналі, а польською вільно говорить ледь не з першого класу? В них талант, спеціальні вміння, вони почали вчити мови ще дітьми, – скажете ви, щоб виправдатись. А ми скажемо, що це під силу кожному. Як вчити кілька іноземних мов одночасно і вільно спілкуватись ними, – стати справжнім поліглотом – далі у дописі Іванни Мельничук.

1. Мотивація

Ви можете захоплюватись якоюсь мовою й у вас виникне бажання її вивчити, проте якщо вас не буде підтримувати якась глобальна ціль, навряд чи ви зайдете у цій справі далеко. Поїздка чи навчання за кордоном, високооплачувана робота, конкуренція з другом, який одночасно з вами починає вчити ту ж мову, – згодиться будь-що, що здатне довести вас до кінця у цій нелегкій справі.

2. Правильний розподіл часу

Якщо ви знаєте вже одну чи дві іноземні мови й хочете вивчити третю, то ні в якому разі не варто зменшувати увагу до тих, якими ви вже володієте. Тут головне – правильно розподілити час: на вивчення нової мови приділяйте на третину більше уваги, ніж на вдосконалення попередніх. Не робіть великих перерв, адже без практики ви швидко забудете все, що так старанно вчили і доведеться починати спочатку. Проте й про відпочинок не варто забувати, розбавте вивчення граматичних правил новою серією улюбленого серіалу, але іноземною мовою.

3. Проводьте паралелі

Існує певна класифікація, яка об’єднує в окремі гілки мови, які мають спільне походження, а отже й чимало схожого, тому їх легше вчити одночасно, скажімо, португальська та іспанська, англійська та французька тощо. Вам траплятимуться схожі слова, правила побудови речення чи граматики, а тому навчання проходитиме легше.

4. Методика мультилінгви

Кажуть, за двома зайцями гнатися не варто, але в цьому випадку, ми порадимо таки спробувати. Для того, щоб зекономити час та провести продуктивне заняття, освоюйте дві мови одночасно – здійснюється це за принципом «інтелектуального витіснення» – нову мову (наприклад, французьку) потрібно вивчати через англійську – всі вправи, словники мають бути англійсько-французькі. Наступну мову (нехай німецьку) вчите через французьку, і так далі.

5. Спілкуйтесь з носіями

Неважливо, чи ви починаєте вчити якусь мову, чи володієте нею на високому рівні і хочете вдосконалити – найкращий і найлегший спосіб це зробити – це живе спілкування. На одному із міжнародних тренінгів я познайомилась з хлопцем, який говорив на 5 мовах і я зрозуміла, в чому була його перевага – він постійно спілкувався з носіями цих мов, перепитував ті чи інші фрази, повторював їх щодня, збагачуючи запас все новими, і я переконана, що ті два тижні були не єдиним досвідом такого роду, проте дуже продуктивним.

Читай також 5 онлайн-ресурсів для вивчення мов з носіями

6. Не підручниками єдиними

Підхід до вивчення будь-якої іноземної мови повинен бути комплексний: це і підручники (при цьому не варто обмежуватись одним, візьміть один за основу, який рекомендує викладач чи який є найбільш сучасним та доступним, проте не забувайте зазирати в інші), і аудіоматеріали, спілкування в мережі та по Скайпу, перегляд фільмів та відеоматеріалів – вам потрібно оточити себе новою мовою.

ЩЕ КІЛЬКА ПОРАД:

Оберіть зручний вам розклад занять, нехай вони будуть не надто довгими, проте регулярними та продуктивними.

Зверніть особливу увагу на базові знання – основний набір слів та граматичні правила, які створять базу для подальшого вдосконалення рівня.

Festina lente (лат.) — поспішайте повільно. Не варто братися за все одразу, вивчення мови – копітка праця, яка вимагає практики та старанності.

Розпочати вивчення мови краще з викладачем – він допоможе розкласти початкові знання по поличках та дасть корисні настанови для подальшого вивчення.

Обирайте ті мови, які вам подобаються, не забувайте про мотивацію, якщо процес не буде приносити вам задоволення, то навряд чи ви отримаєте очікувані приємні результати.

{{read_more|Читайте також| 5690, 1893}}

Джерело фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: