Osvitanova.com.ua

На жаль, ніхто у світі не ідеальний: ані діти, ані батьки. Чудово, якби батьки ніколи не мали приводу засмучуватися через своїх дітей, а ті завжди поводилися добре.

У світі годі знайти ідеальних людей. Наприклад, нервуючи, батьки нерідко зопалу можуть сказати своїй дитині досить різкі слова, а потім шкодують про це.

Ось деякі фрази, які ніколи не варто говорити своїм дітям.

«Краще б ти ніколи не народжувався». Дитина за жодних умов не повинна чути таку фразу від своїх батьків. Навіть якщо ви дуже засмучені її вчинком, стримайтеся, перш ніж вимовити таку фразу, оскільки вона не тільки травмує почуття дитини, а й значно занижує її самооцінку, змушуючи почуватися зайвою. «Поспішай, або залишишся тут». Діти відчувають час не так, як дорослі. Якщо ваша дитина вже побоюється, що ви її кинете або загубите, зазначена фраза збудить у неї ще й почуття занепокоєння. Докладіть зусиль, щоб з'ясувати, чому дитина не встигає зібратися, і допоможіть їй. Однак у жодному разі не кажіть нічого, що б могло викликати в неї страх. «Ти ніколи не робиш того, про що я тебе прошу». Коли занадто часто повторювати дитині цю фразу, вона невдовзі відчує, що не в змозі нічого зробити правильно й замислиться над тим, що не варто й намагатися виконувати ту чи іншу діяльність. Спробуйте пояснити дитині свої очікування від неї. Використовуйте фразу: «Я б хотіла, аби ти зробив так: ...». Пояснюйте свої побажання якомога конкретніше, щоб дитина могла зрозуміти, що ви від неї хочете. «Чому ти не схожий на своїх брата/сестру?». Нікому не до вподоби порівняння з іншими людьми, зокрема й вашій дитині. Вона прагне, щоб її цінували за те, ким вона є. Указана ж фраза породжує в неї відчуття неадекватності і підштовхує до суперництва з братом чи сестрою. Чуючи на свою адресу подібні висловлювання, дитина нерідко відчуває власну нездатність зробити щось корисне в житті, тому що ніколи не буде настільки досконалою, як її брат чи сестра. Тому не варто порівнювати дітей, натомість визнайте, що кожна дитина має власні сильні сторони й таланти. Цінуйте особливості кожного з дітей, приймаючи їх такими, якими вони є. «Ти як тато». Дітям не слід демонструвати розбіжності, що виникають у вашому подружжі. Також не відгукуйтеся погано про дружину чи чоловіка у їх присутності, адже в результаті дитина подумає, що мусить обирати між мамою й татом. Вона навіть може сказати щось погане на адресу котрогось із вас. Навіть якщо ви розлучені, важливо в присутності дитини відгукуватися один про одного добре. «Ми не можемо собі цього дозволити». Якщо ви занадто часто говоритимете дитині, що ваша родина не в змозі дозволити собі ту чи іншу річ, вона почне думати, що щастя – у грошах. Дитина також може дійти висновку, що ваша сім'я переживає фінансові труднощі, незалежно від того, чи це справді так. Не варто в розмові з дитиною раз по раз наголошувати, що ви не можете дозволити певний товар чи послугу, натомість, відмовляючи в чомусь дитині, просто не пояснюйте причину своєї відмови.
Поширити у соц. мережах: