Osvitanova.com.ua

Декілька цікавих нестандартних способів для організації навчального тестування.

Тестування – один із найвідоміших та найзручніших способів оцінювання знань та навчальних досягнень учнів. Тестами хоча б періодично користуються всі вчителі, і, мабуть, усі погодяться, що школярі такий вид роботи сприймають дуже добре. До того ж, кращого інструменту для швидкої перевірки рівня засвоєння знань та визначення прогалин у навчанні годі й шукати!

Але тести – це не тільки про перевірку знань та оцінку навчальних досягнень учнів. Це ще й безліч цікавих рішень та можливостей як для вчителя, так і для дітей. І одна з них – розваги. Так-так, використання тестів може бути веселою грою або частиною цієї гри, чи навіть неймовірно захопливим квестом! І головне – це дуже просто, особливо якщо використати функціонал онлайн-тестів «На Урок».

Граємо корисно

Усі ми знаємо, як важливо дати учням якомога більше корисної інформації, яка обов’язково стане їм у пригоді як мінімум на контрольній, а як максимум – у подальшому житті. Але часто дітям, на яких інформація і так сиплеться з усіх боків, ще й у великих обсягах, просто складно запам’ятовувати. Втім, робити це все одно треба! Який вихід? Подати складну та важливу інформацію у формі гри: це працює з учнями будь-якого віку.

І важливою частиною цієї гри можуть стати тести. Грати можна і треба безпосередньо під час уроку, а на виконання невеличкого тесту, буквально на 5-7 запитань, діти витратять зовсім небагато часу. Розглянемо декілька простих прикладів.

Перед вивченням нової теми запропонуйте учням, ґрунтуючись на вже здобутих знаннях, припустити, що саме вони вивчатимуть далі. Звісно, просто вгадувати – не варіант, необхідно спрямувати думки учнів у правильне русло, що і можна зробити за допомогою тестування з допоміжними запитаннями. Під час вивчення теми запропонуйте учням дізнатися, наскільки добре вони засвоїли матеріал. Але зробіть це в оригінальний спосіб. Наприклад, якщо ви вивчили закони Ньютона, створіть відповідний тест із назвою «Наскільки ти Ньютон?». Погодьтеся, справжній Ньютон точно зміг би з легкістю відповісти на всі пов’язані з власними науковими надбаннями запитання! Кількість балів достатньо перевести у відсотки. Скільки відсотків набрав – настільки ти великий фізик. Так само можна гратися на будь-якому уроці з будь-якого предмету. А ще ви зможете у цікавій формі перевірити виконання домашнього завдання. Забудьте про виклики до дошки, які так не люблять школярі! Просто створіть тематичний тест і запропонуйте пройти його за відповідним посиланням. А щоб додати азарту та елементи гри, організуйте змагання: хто швидше за всіх правильно виконає завдання, гарантовано отримує за урок 12 балів!

Шукаємо і знаходимо

Ну хто з дітей не любить квести? Від них у захваті й багато хто з дорослих! І це цілком зрозуміло, адже таємниці та пошук розгадок неабияк захоплюють! Адже що, як не квести, дає можливість продемонструвати власну кмітливість та довести всім, що ти можеш знайти вихід навіть із найскладнішої ситуації. Як ввести тест у квест? Все просто!

Підготуйте тест, за змістом близький до теми квесту, та заховайте у нього ключове слово, яке стане підказкою для виконання завдань наступного етапу. Наприклад, ключове слово можна зібрати з перших літер правильних відповідей на запитання. Підготуйте тест, безпосередньо пов’язаний із темою квесту. Всі, хто пройде його на 100% правильно, отримають підказку для переходу на наступний етап. Інші ж можуть знову і знову випробовувати власні сили доти, доки не знайдуть правильні відповіді на всі запитання. Тест може стати і несподіваним завершенням квесту. Наприклад, на одному з етапів учні можуть випадковим чином обрати варіант розвитку подій: чи отримати наступне завдання та продовжити виконання квесту, чи достроково завершити гру, правильно відповівши на всі запитання тесту. Звісно, у цьому випадку запитання не мають бути надто простими!
Поширити у соц. мережах: