Osvitanova.com.ua

Минулого року кожен третій американський старшокласник використовував вейп. Про це свідчать результати дослідження «Моніторинг майбутнього», опубліковані університетом Мічигану. Проте далеко не всі батьки і вчителі знають про те, що таке вейпінг. EtCetera розбирався, чи шкідливо це для дітей.

ВЕЙПИ ТА ЕЛЕКТРОННІ СИГАРЕТИ – ЦЕ ОДНЕ І ТЕ Ж?

Традиційні електронні сигарети мають яскраво виражений сигаретний смак і поставляють в організм нікотин. А популярні серед підлітків вейпи – це маленькі багаторазові пристрої, які нагрівають рідину, перетворюючи її в пару. У вейпах немає тютюну. Рідина для них може містити нікотин, але у продажу є багато і безнікотинових. Недавнє дослідження показало, що дві третини підлітків, які вживають вейпи, використовують ароматизовані рідини, що не містять нікотину.

До речі, згідно з дослідженням, проведеним доктором Адамом О. Гольдштейном з Університету Північної Кароліни, підлітки вважають, що ароматизовані фруктовим смаком речовини менш шкідливі. У грудні 2017 року в раніше згаданому дослідженні Мічиганського університету повідомлялося, що 51,8% старшокласників вважають, що речовина, яку вони вдихали, була «просто ароматизатором».

ЧИ МОЖНА НЕ ПОМІТИТИ, ЩО ДИТИНА МАЄ ВЕЙП?

Технологія Vape розвивається швидко, роблячи пристрої невеликими і непомітними. Деякі моделі виглядають як багаторазові запальнички з мундштуком, деякі мають форму пір’яних ручок, а деякі виглядають як флешка і можуть вміститися в кулаці. При цьому різні моделі відрізняються різною кількістю пари на виході, а різні рідини – різними ароматами. У соцмережах підлітки часто вихваляються тим, що «ширяють» вейпи просто на уроках, а вчитель не помічає. Це дійсно можливо.

ЦЕ ШКІДЛИВО ДЛЯ ПІДЛІТКІВ?

Багато людей, в тому числі підлітки, починають «парити», щоб відмовитися від звичайних сигарет. Більшість досліджень однозначно показують, що вейпінг менш шкідливий, ніж куріння тютюну, але вчені все ще не знають про довгостроковий вплив вейпінгу на підлітків. Нікотин перешкоджає розвитку мозку, а пари вейпу можуть доставляти його в легені у високих дозах. Але до складу навіть безнікотинових рідин для вейпу входять ще й гліцерин, і пропіленгліколь. Про вплив вдихання їх парів на організм людини поки нічого не відомо. Вейпери-підлітки також повідомляють про кровоточивість ясен і про те, що зараз називають «кашлем вейперів».

ЧОМУ ДІТИ НЕ БОЯТЬСЯ БРАТИ ВЕЙПИ ДО ШКОЛИ?

Коли вчитель або представник адміністрації школи, піймавши учня за використанням вейпу, звертається до статуту і прописаних там заборон на паління, часто підлітки відповідають, що вони і не курять. І це правда. У всіх енциклопедіях вказано, що куріння – це вдихання диму деяких тліючих рослинних продуктів. У вейпі ж нічого не тліє і не утворює диму. Тому за фактом підлітки-вейпери дійсно не порушують статут школи. Напевно, настав час внести заборону на вейпінг окремим рядком в статути освітніх організацій.

Поширити у соц. мережах: