Osvitanova.com.ua

У кожного учня є вчителі, яких він любить, та такі, яких він боїться, як кролик удава. Іноді причину такого страху складно пояснити. І ніби тему знаєш на «відмінно», і відповідати готовий, але коли викликають до дошки, то язик прилипає до піднебіння, а в голові мавпочка б’є в тарілочки. Причому така ситуація повторюється не з усіма вчителями, але лише з деякими.

Уже навіть педагог помічає цей страх, однокласники починають кепкувати, а сам учень готовий під землю провалитися, аби лише не потрапляти на очі цьому предметнику. Перше рішення, яке відразу приходить в голову, — «сачкувати», тобто просто не ходити на уроки до такого вчителя. Але цей спосіб погіршить ситуацію: вчитель розізлиться, твої батьки та адміністрація школи будуть незадоволені, різко погіршиться успішність.

Отже, пропонуємо тобі дієві лайфхаки для розв'язання проблеми:

Розкажи батькам. Поговоривши з рідними, можеш дізнатися, що і вони у шкільні роки боялись певних предметників. Ти отримаєш підтримку та розуміння.

Повір, твої тато та мама зацікавлені, щоб ти не тільки навчався у школі, але і почувався комфортно та захищено психологічно. Якщо кожна зустріч із учителем для тебе стрес, поділися проблемою із рідними. Вони точно не будуть тебе висміювати. Батьки поговорять із тобою та вчителем, допоможуть розв'язати питання.

ВАЖЛИВО: Під час розмови з рідними не перекручуй факти. Не вигадуй, що вчитель на тебе кричить, принижує чи прискіпується. Якщо ж учитель булить тебе, то не мовчи про це. Повідом рідним!
  Поговори зі шкільним психологом. Робота цього спеціаліста — налагоджувати комфортні робочі стосунки між учнями та вчителями. Завітай до психолога, розкажи про ситуацію, попроси пораду. Йому вистачить знань, досвіду, тактовності розв'язати проблему безболісно та легко для всіх.
  Почни займатися із вчителем індивідуально. Навіть звучить страшно? То тільки на перший погляд. Якщо ти чи твої батьки запропонують вчителеві, якого ти боїшся, проводити індивідуальні заняття з тобою (репетиторство), то поліпшаться не тільки знання, але і комунікація.

При спілкуванні віч-на-віч у тебе зникне страх перед цією людиною. Ти побачиш, що учитель, якого боїшся, звичайна людина.
  Переведись на домашнє навчання або зміни школу. Це найрадикальніший спосіб, який підійде у випадках, коли є не просто страх перед одним вчителем, а гострий конфлікт із педагогом чи цілим педколективом.

Страх перед вчителем — не така вже і рідкість. Головне —  розібратися з цією проблемою, аби почуття не завадило тобі здобути ґрунтовні знання.

 

Поширити у соц. мережах: