Osvitanova.com.ua



Діти сьогодні – майбутні управлінці та виконавці, виробники та споживачі, батьки тощо. Вони будуть жити та вирішувати екологічні проблеми, гострі питання потреби переробки сміття, або повторного використання сировини тощо. Легше привчати дитину до zero waste з пелюшок, аніж перевчати в дорослому віці. Як це зробити?

Zero waste – технологія максимально раціонального використання природних ресурсів та енергії в побутовому житті, що забезпечує захист навколишнього середовища.

Перш ніж змушувати свою дитину відмовитися від неперероблюваних упаковок, іграшок тощо, зважте, чи зможете стати взірцем такого стилю життя.

1. Говоріть з дітьми про навколишнє середовище та про шкідливість сміття, яке не розкладається

Абсурдно просити дитину відмовитись від неперероблюваної сировини, якщо вона не розуміє, наскільки важливим для нас є чисте навколишнє середовище. Тому варто почати з цього. Почніть з того, чим ми дихаємо, звідки береться кисень, як в цьому процесі задіяні дерева та все середовище в цілому. Додайте про те, як вирощують овочі та фрукти, чому воФни нам потрібні. Розкажіть про океан, «хто там живе» і чому важливим є зберігати його чистим.

Коли дитина вже розуміє ази, можна переходити до теми сміття та його шкідливості.

Пояснити можна, але краще показати. Наприклад, проведіть разом експеримент: візьміть дві посудини із землею, в одну закопайте бананову шкірку, в іншу – пластикову пляшку. Дочекайтесь, поки шкірка розкладеться, обов’язково кілька разів на тиждень проводьте «ревізію» разом з дитиною, щоб показати, що це відбувається насправді і її ніхто не обдурює. Пляшка залишиться такою, як була, а шкірка зникне.

Бонусом можете відівчити дитину від фаст-фуду, закопавши чізбургер з усіма улюбленого закладу і домашню котлету.

2. Дивіться фільми про природу та про те, як сміття впливає на неї.

Discovery та National geographic давним-давно попіклувались про те, щоб ви та ваші діти мали чим зайнятись. Але просто дивитись мало. Обговорюйте з дітьми побачене, що зрозуміли з фільму чи мультфільму.

3. Показуйте дітям ролики інших дітей про zero waste та навколишнє середовище

Діти позитивно відповідають на «принцип соціального доказу. Більше про нього можна дізнатись у моїй статті: Принцип соціального доказу

4. Знайомте дітей з сім’ями, які вже давно живуть у стилі зіро вейст або на шляху до нього

Це буде підтримкою і для вас, і підтвердженням того, що «це – круто» для вашої дитини.

5. Пакуйте обід та перекуси дитині в багаторазову тару, а не пластикову

Щоб це виглядало привабливо, прикрасьте тару стікерами чи малюнками, які подобаються вашій дитині. Найкраще це обговорити з вашим чадом. Повірте, різноманіття zero waste продукції не заставить вашу дитинку косо дивитись на кольорові пластикові коробки однокласників.

6. Беріть дитину в супермаркет

На власному прикладі покажіть, що ви відмовляєтесь від пластикових пляшок на користь скляних, використовуєте власні тканинні мішечки для круп, фруктів та овочів. На питання «Пакет потрібно?» відповідаєте «Ні, дякую» і складаєте все в свій шопер чи торбинку. Підтримайте рух «мені в свою» разом з дитиною, покажіть, як купуєте каву в улюбленому місці в свою чашку чи термос.

7. Практикуйте «безвідходне виробництво»

Готуючи разом з дитиною на кухні, покажіть, як максимально ефективно використати усі продукти. Скажімо, коли робите апельсиновий фреш, не викидайте цедру, адже з неї можна приготувати цукати, спакувати в баночку і залишити чекати наступного десерту. Або ж залити оцтом і отримати чудовий органічний засіб для миття.

Якщо відходи таки залишились, навчіть дитину сортувати сміття. Це можна зробити у вигляді гри. Як саме заохотити дітей сортувати сміття, читайте в наступних статтях.

8. Укладайте угоду, що коли купуєте нову пластмасову іграшку, стару віддаєте друзям або в дитячий будинок

Здається неможливим вимагати від своєї дитини відмовитися від пластикових іграшок. Та лише на перший погляд. Діти люблять, коли з ними поводяться як з дорослими. Роздрукуйте на красивому папері або від руки напишіть текст «угоди». Якщо ваша дитина вже вміє читати, проведіть «церемонію» підписання у вигляді пікніка на природі тощо. Якщо дитина ще надто маленька, щоб читати, можете використати диктофон, щоб все було максимально прозорим в очах вашої дитини.

9. Пропонуйте дитині іграшки з натуральної сировини – дерева, тканини тощо

Все максимально просто – мінімум небезпек для дитини та відсутність шкоди для природи.

Але головне – власний приклад. Дитина буде більше вірити вам, якщо ви самі будете виконувати те, що просите робити її.

За кожним вашим кроком на очах дитини має стояти пояснення «чому» й «для чого». Це не тільки націлить дитину на стиль zero waste, а й неодмінно зміцнить ваші стосунки.

{{read_more|Читайте також| 4409, 3982}}

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: