Osvitanova.com.ua

Шкільні канікули – час розваг, відпочинку, пізніх прокидань, байдиків для дітей – і жодних підручників. Чи, можливо, слід давати хоч невелике навантаження для роботи мозку? Журналістка “Нової української школи” взялася дослідити, чи задають школярам за кордоном завдання на канікули і вихідні і в якому обсязі.

Нещодавно міністр освіти Італії Марко Буссетті закликав педагогів скоротити обсяг домашніх завдань для школярів на канікули. Мовляв, діти повинні більше часу проводити з родиною. Відповідний циркуляр від міністерства отримали всі італійські школи.

Що ж кажуть про обсяги домашнього завдання батьки школярів, самі учні і вчителі з різних країн?

Велика Британія, Дарина Михайлів, мама школярів 12-ти і 9-ти років

Усе залежить від школи. Є такі, де задають дуже багато, і батьки не задоволені. Там, де навчаються мої діти, до 8-ми років домашніх завдань немає. Хіба що читати книжки. Чим доросліші школярі, тим більше завдань. Найбільше часу йде на підготовку таких предметів як латинь, історія, англійська мова. Щоденно діти сидять за підручниками вдома близько години. На вихідні можуть дати одне невелике завдання. На канікули не задають нічого.

Данія, Олена Йонасен, мама школярів 14 і 10 років

Кілька років тому в Данії у молодшій школі скасували домашнє завдання. Дітям до 6 класу нічого не задають ані на вихідні, ані на канікули. Лише радять читати щодня не менше 30 хвилин. З 6 класу школярі отримують домашні завдання на вікенди з математики, данської, англійської і німецької мов. Здебільшого, діти виконують домашні завдання самостійно, хоча інколи треба допомага батьків. На канікули діти не отримують жодних завдань.

Франція, Олена Ящук-Коде, мама школярів 11 і 6 років

Є різні школи і різні очікування. Відповідно, і задають у школах з кращою репутацією більше. З 6 до 10 років домашні завдання не задають. Мій молодший син навчається у приватній школі. Там йому подобається. Старший – у державній. Найбільше часу доводиться витрачати на підготовку математики, французької мови, історії і географії. Подекуди доводиться сидіти за уроками годинами. Досить поширена практика наймати репетитора. У паризькому метро можна побачити чимало оголошень, які рекламують послуги репетиторів.

США, Інна Капиця, мама школярів 12 і 10 років

Домашні завдання у вихідні дні діти готують приблизно годину. Дещо роблять у комп’ютері, дещо – письмово. Усі обов’язкові предмети, такі як англійська мова і математика, є у розкладі щодня. Інколи дітям дають завдання зробити спеціальний проект. Тоді потрібна допомога батьків. А так, діти виконують домашню роботу самостійно. На канікули вкрай рідко задають щось читати.

США, Олена Кордун, мама школярів 8 років

Мої діти навчаються в початковій школі (public elementary school). Програми у школах тут відрізняються у кожному шкільному районі (school district). На вихідні і канікули завдань немає, якщо це не проект, на який дається тиждень-два, або не підготовка до тесту. Щодо того, чи варто давати дітям додому завдання, то в США вже кілька років точиться публічна дискусія. Зараз діє рекомендація для молодших класів, щоб діти не витрачали на підготовку домашнього завдання більше півгодини – порівну на математику і читання.

Китай, Яся Лесняк, учениця 8-го класу

Хоча найскладнішими роками навчання вважають 9-10 класи, у 8-му також багато завдань – щодня йде до 4-х годин. На вихідні задають десь 6-7 годин самостійної роботи. Найбільше з китайської, іспанської мов та історії.

На літні канікули нам не задавали нічого, крім китайської (прочитати дві книжки і письмово проаналізувати кожен розділ). Це завдання повністю виконали п’ятеро людей з класу. На жовтневі канікули (7 днів) давали 4-5 годин завдань на кожен день: кілька есе з китайської мови, проекти з географії та історії, есе з англійської. Також були завдання з інформатики, математики та іспанської мови.

Китай, Дара Лесняк, учениця 11 класу

У 9-10 класах на вихідні могли давати завдання, на які йшли 8 годин підготовки. Упродовж попередніх двох років я щоночі вчилася до першої години. Зараз, оскільки ми старші, нам більше довіряють, отже завдань, загалом, менше, адже від нас очікують, що навчатися будемо самостійно.

Традиційні домашні завдання замінили проектами. На проект дають 3 дні або тиждень. В 11 класі навчання стало значно гнучкішим. Зараз найбільше часу йде на підготовку уроків з китайської мови, оскільки ледь не щовечора пишу есе. Вчителі самі можуть коригувати розклад, коли бачать, що з певного предмету потрібно підтягнути успішність.

Китай, Оксана Лесняк, мама школярок 14 і 16 років

Молодша Яся додатково займається з репетитором з китайської мови. Старша Дара, якщо виникають питання чи труднощі, звертається по допомогу до вчительок або однокласниць. Крім того у школі щоп’ятниці збирається організована учнями група (Student mentoring group), де старші школярі допомагають молодшим в освоєнні пройденого матеріалу. На батьківських форумах часто можна почитати заклики збільшити навантаження і зробити коротшими канікули.

Бельгія, Габріель Ділан Берд, вчителька однієї з приватних британських шкіл у Брюсселі

Обсяг домашнього завдання залежить від віку школярів. Для дітей 4-6 років обов’язково читати щонайменше 10 хвилин щодня. Щотижня потрібно виконати самостійно одне завдання з математики і англійської мови. 7-9 років – 20 хвилин щоденного читання, щотижня до завдань з англійської і математики додається одне з природничих наук і есе з літератури. 9-11 років – щодня читати не менше 30 хвилин і вже більше завдань з основних предметів, до яких додається французька мова.

Щодня діти не повинні витрачати на підготовку домашнього завдання більше години. На вихідні ми даємо завдання – підготуватися до тестів. Щотижня ми перевіряємо виконані завдання. Важливо, щоб діти і батьки отримували письмовий feedback від вчителів щотижня.

На канікули зазвичай школярі отримають завдання – зробити якийсь цікавий проект, прочитати книжки зі списку пропонованої літератури, вести щоденник розваг. Але всі викладачі розуміють, що у дні шкільних канікул наші діти часто подорожують з батьками, тому ми не даємо багато завдань. Єдина обов’язкова рекомендація – читати щодня. Оскільки я викладаю у 4-річних дітей, то намагаюся зацікавити їх різноманітними завданнями, оскільки нахили і вміння в усіх різні.

Про те, що у країнах Південно-Східної Азії школярі мають суттєво більші навантаження, ніж їхні ровесники в інших країнах, відомо давно. У Південній Кореї під час іспитів навіть регулюють польоти літаків, щоб звук моторів не відволікав учнів від тестів.

Стреси у гонитві за хорошими оцінками переживають не лише школярі, а й їхні батьки. Китайську пресу восени облетіла новина про те, що 33-річна мама школярки потрапила до лікарні з інсультом, після того, як її донька не виконала домашнє завдання. За даними міністерства освіти Китаю, школярі Піднебесної в середньому витрачають на домашнє завдання 3 години на день. Це майже в 4 рази більше часу, ніж їхні однолітки з Японії.

Поширити у соц. мережах: