Osvitanova.com.ua

Керівник імміграційної компанії "Второй Паспорт" Юрій Моша розповів нашим читачам про те, яких зусиль треба докласти для отримання гранту на навчання за кордоном.

Те, що ринок праці має великий вплив на вибір професії – це аксіома. Для кожної людини професія є соціальною характеристикою та товаром, який кожен прагне продати дорожче. В умовах сучасного бізнесу все більше працедавців притягують фахівці, що мають міжнародний диплом, і відповідно, все більше молодих людей роблять вибір на користь закордонної освіти.

Говорячи відверто, здобути освіту за кордоном – справа дорога й клопітка, і далеко не всі батьки можуть дозволити собі оплатити навчання та проживання своєї дитини в іншій країні. Але, на щастя, і американські, й європейські університети завжди готові підтримати матеріально здібних і талановитих студентів, так би мовити кожному за здібностями. Зарубіжні ВНЗи пропонують гранти та стипендії іноземним здатним і талановитим студентам для підвищення рейтингу свого закладу. А за рейтинги борються всі ВНЗи.

Навчання за кордоном – це не тільки якісна освіта, яка відкриває нескінченну кількість дверей для кар'єри, але й новий досвід, нові знання, занурення в мовне середовище, можливість подивитися на світ під іншим кутом. Але для того, щоб отримати такі перспективи безкоштовно, доведеться докласти чималих зусиль.

Що треба знати до підготовки документів

1. Англійська мова! Володіння іншими мовами також додає плюсів вашій заявці.

2. Для початку необхідно знати, що не кожна стипендія і не кожен грант покривають усі ваші витрати. Також необхідно розрізняти стипендію та грант – гранти отримують ті студенти, які вже займаються науковими дослідженнями.

3. Ви повинні чітко знати, чого хочете, яка програма вам потрібна. Для цього необхідно детально розібратися з кожною з запропонованих ВНЗами програм, оскільки набір предметів, що вивчаються, повинен відповідати вашим очікуванням.

4. Вивчіть інформацію про стипендії та гранти, які надають ВНЗи, що найбільше відповідають вашим вимогам. Вся ця інформація в більшості випадків розміщена на сайті навчального закладу. Або можна отримати інформацію про фінансову допомогу для навчання на урядових сайтах.

5. Необхідно точно знати та вміти обґрунтувати, яку користь ви принесете своїй країні за допомогою отриманих знань саме в зарубіжному ВНЗі.

6. Коли ви про все дізналися, зрозуміли та визначилися з ВНЗом, прочитайте за вашою темою 2-3 наукові статті професорів того університету, в якому хочете навчатись.

Підготовка документів

На сайті ВНЗу уважно вивчіть усі вимоги як до оформлення й подачі документів, так і до вас. Там само знайдіть бланк заявки, список документів і дізнайтеся кінцевий строк подачі документів. Зайвим буде казати про те, що всі документи заповнюються англійською мовою.

1. Заповнюючи заявку, не можна залишати полів без відповіді. Не скупіться на розгорнуті коментарі, якщо питання це передбачає.

2. У резюме опишіть свій досвід у роботі за фахом, ваші обов'язки, досягнення, участь у наукових програмах і волонтерських проектах. Загалом, весь отриманий вами досвід, нагороди й премії.

3. Мотиваційний лист – найважливіше есе для отримання гранту. Як було написано вище, до моменту написання листа ви повинні чітко розуміти, навіщо вам потрібна ця освіта, як ви можете змінити світ за допомогою отриманих знань, і чітко бачити своє майбутнє в цій професії.

4. Копії документів про вищу освіту, перекладені англійською мовою та завірені у нотаріуса.

5. І, звичайно, вам знадобляться рекомендації: викладачів, наукових керівників, завідувачів лабораторіями, керівників соціальних проектів, у яких ви брали участь і т. ін.

 

Нема чого й казати, збір, підготовка, оформлення та подача документів – справа складна, відповідальна та дуже важлива. Тому багато студентів вважають за краще в цьому питанні покладатися не тільки на себе, друзів і батьків, але й задіють професіоналів, які допомагають правильно оформити всі документи, дають професійні рекомендації та супроводжують до самого вступу.

Як бачите, отримати безкоштовну освіту за кордоном цілком можливо і для цього зовсім не обов'язково бути вундеркіндом, як багато хто вважає. Але все-таки вчитися ви повинні добре, хоча б в тій області, в якій ви хочете отримати знання в зарубіжному ВНЗі. Розмір гранту або стипендії залежить виключно від вашої активності та успішності.

 

Поширити у соц. мережах: