Osvitanova.com.ua

Знайомимося з розмовними шоу, що допомагають дізнаватися нового

 

Подкасти are the new sexy. З ними навіть похід до магазину чи поїздка в метро стають продуктивнішими. Вітчизняна онлайн-аудиторія стає прогресивнішою та вимогливішою, попит на нові канали поширення реклами зростає, а з цим виникає реальна можливість зробити подкастинг прибутковою справою.

По суті, подкаст є звичайною передачею, як на радіо. Однак створюють її не радіостанції, а звичайні люди чи професіонали, які обирають напрям для свого розмовного шоу. Особливістю якісного подкасту є здатність привабити аудиторію своїм контентом. У середньому людина втримує увагу на прослуханому матеріалі близько 20 хвилин, проте якщо вміло поєднати текст, фонові шуми й музику, можна цілком занурити слухача в сюжет програми.

Подкастовий бум у США розпочався з історії про вбивство. У жовтні 2014 року вийшов перший сезон Serial продюсерки Сари Кеніґ, що встановив своєрідний подкастовий рекорд – 340 мільйонів завантажень. Історія про розстріл 18-річного учня з Балтимора настільки захопила аудиторію, що подкаст посів перше місце в рейтингу iTunes задовго до свого офіційного дебюту і тримав першість декілька тижнів.

Де слухати

Для подкастів можна завантажити стандартні додатки на Android та iOS або шукати станції на SoundCloud і Google Podcasts. До якісних подкастових програм належать також Louddly, Podbean, Instacast Core (лише для Apple), Pocket Casts, TuneIn Radio.

У мережі достатньо списків must-listen подкастів, тому ми пропонуємо тобі дещо цікавіше: проходь короткий тест на визначення свого ідеального шоу, а тоді ознайомся з нашою добіркою нетипово-типових подкастів.

 

Що слухати?

Подкасти часто стають хорошим стимулом вивчати мову. Слухаючи, мозок адаптується до темпу, вимови та інтонації спікерів. Англомовні подкасти пропонує ледь не кожне онлайн-видання: The GuardianVoxThe New YorkerWiredBBC. Своєрідним сховищем для подкастів і радіопрограм є американська організація NPR. Ось декілька передач, які сподобаються навіть початківцям:

TED Radio Hour

Подкаст для тих, хто захоплюється TED Talks та інноваціями. Кожен випуск програми присвячений одній тематиці. Протягом години спікери TED і ведучий програми Ґай Раз дають відповіді на різноманітні питання: від «що буде, коли всі люди на Землі підстрибнуть одночасно» до «як куховарство зробило людський мозок таким, який він є».

Hidden Brain

Це історії про людську психіку і чинники, які зумовлюють нашу поведінку в суспільстві. Корисний подкаст для тих, хто цікавиться питаннями гендеру, екології, соціальної нерівності й нейропсихології.

Higher Ed

Чи потрібні нам домашні завдання, що таке креативність, як тренувати пам’ять і який зв’язок між навчанням та реальним життям? Higher Ed – це must-have для кожного школяра й студента, який шукає свого місця у світі знань і науки.

Подкасти на «Радіо Сковорода»

Прогресивне україномовне онлайн-радіо «Сковорода» подорожує містами України в пошуках творчості, натхнення, ідей і тих, хто охоче ними ділиться. «Сковорода» – це також музика в стилі iнді й діп-хаус, цікаві подкасти й відкритість поглядів.

Радіо «Аристократи»

Ще одне інтелектуальне українське радіо. Уроки «офігізму» про бібліотеки майбутнього, мемасики й природу гумору веде Влад Волочай. Відповіді на глобальні питання знайдеш у програмі Івана Яковина «Цивілізація», а для жартів і крутої музики засновники «Аристократів» підготували «Ранкове шоу».

Радіо «Скорбота»

Ведучий подкасту – актор Львівського театру імені Леся Курбаса Василь Колесник – назвав свою програму «першим офлайн-радіо України для суму і депресій». Проте не спіши піддаватися Valse Mélancolique: «Радіо “Скорбота”» – для справжніх цінителів хорошої музики й роздумів над проблемами буття.

Акустика тіней

Подкаст для справжніх book geeks. З ведучою Іванною Шкромидою уроки літератури стають необов’язковими. Тут є все: від «магічного реалізму» Маркеса та історії Біллі Мілліґана до синдрому самотності Селінджера та хорору Кінґа.

Інші подкасти, які можуть тебе зацікавити: «Искусство для пацанчиков»«Філософський барабан».

Приємного прослуховування!

Поширити у соц. мережах: