Osvitanova.com.ua

У бібліотеці Ооді в Гельсінки їздять роботи, яких назвали на честь героїв з історій для дітей, також є 3D-принтери, ігрова зала, студія звукозапису та швейні машинки. Відкрито й кафе для тих, хто починає вчити іноземну мову. Створено умови для сімейних відвідувань, можна орендувати читальну залу для проведення заходу.

Фото: Bloomberg cities / medium

На сайті бібліотеки розповідають, що Ооді – громадський простір, яким і має бути центральна бібліотека. «Вона повинна відповідати потребам різних груп, і це було б неможливо без спільної проектної роботи», – пояснюють на сайті.

Фото: oodihelsinki.fi

Тож концепцію бібліотеки розробляли за участі містян і партнерів. Долучили графічних дизайнерів Unel-moi!: у 2012 році вони зібрали серед жителів Гельсінки 2300 ідей стосовно проектування. Цього ж року бібліотека спробувала учасницьке бюджетування, завдяки чому жителі самостійно вирішили, які з чотирьох пілотних проектів бібліотеки спробують реалізувати коштом міста. А назва виникла з пропозиції мешканця: тоді у відкритому конкурсі містяни внесли більше 1600 варіантів. Переможця обрало журі. 

Над проектом будівлі працювало бюро ALA Architects. Як повідомляють на сайті бібліотеки, установа поєднала сучасні й традиційні риси в енергоефективному дизайні. Перший поверх має просторе фойє, громадські заклади, зали на багато відвідувачів, бібліотечні служби та кафе. Другий поверх призначений груповим заходам, саме тут  розташовані студії, ігрові кімнати, робочий простір та івент-руми. Третій поверх призначений безпосередньо бібліотечним приміщенням. Їх ще називають «читальним оазисом».

Фото: oodihelsinki.fi

Як повідомляється в блозі Bloomberg Cities, з моменту відкриття бібліотеку відвідали 500 тисяч жителів, у той час, як населення Гельсінки становить 650 тисяч. Директор бібліотеки Томмі Лаітіо вважає причиною успіху саме спільну роботу з містянами.

«Все почалося з припущення, що люди жадібні до навчання та творчості», – пояснює Лаітіо. Він також керує кількома іншими міськими сервісами. «Багато хто стурбований майбутнім, особливо через нерозуміння технологій і надто стрімкий розвиток всього», – розповідає керівник. Він додає, що речі на кшталт роботів і 3D-принтера пропонують у бібліотеці для проведення експериментів у привітному та безпечному просторі. «Це наче меседж про те, що в майбутньому кожному з нас знайдеться місце».

Персонал, як розповідає Лаітіо, не підіймає коробок, натомість працює з людьми та літературою, інформацією та організацією подій. Скоро у бібліотеці мають з’явитися роботи, що повертатимуть книжки на полички.

Поширити у соц. мережах: