Osvitanova.com.ua

Час невпинно рухається вперед. Виховуючи дитину, ми зазвичай зважаємо на реалії сьогодення, але насправді потрібно формувати ті навички, що стануть у пригоді через 10-20 років, коли діти перетнуть поріг дорослого незалежного життя. Але і це ще не найстрашніше.

Якщо звернути увагу на навчання у школі, то здебільшого 95 % отриманої там інформації зовсім не знадобиться дитині. Які застарілі ідеї ми повинні припинити вкладати у голови дітей? Сімейний психолог Людмила Петрановська розглянула це питання у своїй лекції.

Ідея № 1. Одна професія на все життя.

Коли я навчалася у 10-му класі, саме ці слова я почула від свої батьків. Минуло майже десять років — і що ми бачимо зараз? Психолог насправді став актуальною професією. Зараз майже кожна четверта людина звертається за допомогою саме до цих фахівців, а кожен другий читає книжки, присвячені психології та саморозвитку.

Ми не можемо уявити, які професії будуть актуальними у майбутньому, а які зовсім зникнуть. Головне, чого повинна навчитися дитина, — адаптуватися під ті умови, що спіткають її у дорослому житті.

Ідея № 2. Гроші потрібно відкладати.

Звісно що всі ми росли з міцним правилом про те, що «гроші потрібно відкладати на «чорний» день». Так наших мам навчали бабусі, бабусь — прабабусі… Але чи потрібно це зараз?

У сучасному житті значно краще придбати нову річ, ніж намагатися не зіпсувати стару. Людмила Петрановська у своїй книжці «SelfMama» запропонувала  лайфхак для мам, які працюють. Замість того, аби купувати дитині одну шкільну форму, придбайте дитині втричі більше речей, ніж їй потрібно. Таким чином ви зможете зберегти власний час, не стояти опівночі із феном у руках, сушачи шкільну  спідницю.

І починається паніка: як утричі більше речей? Достатньо лише сісти і порахувати: скільки коштує ще одна блузка для дитини і скільки ви заробляєте за 1 годину праці? Відповідь очевидна, тому паніка відкладена.

Ідея № 3. Ти повинен на всьому розумітися.

Людина повинна все знати. «100 книжок, що має прочитати дитина до 10 років», «100 фільмів, що має побачити кожен». Музеї за списком і за розкладом. А ще ти повинен вивчити ось це, і ось це обов’язково. Це все зовсім не стосується сучасності.

Обсяги інформації у наш час такі, що звичайна людина навряд  здатна пам’ятати і знати все. Та і навіщо? Будь-який матеріал є у вільному доступі. Для того щоб згадати якусь дату або подію, достатньо швиденько зайти до мережі Інтернету.

Ідея № 4. Все має бути зроблено добре і правильно.

Окрім величезної кількості інформації, маємо виконати багато завдань і справ. І як би у нашій голові не звучали слова дідуся про те, що необхідно до кожної справи ставитися з точністю й акуратністю, все ж таки ми самі повинні вміти і вчити дітей того, що потрібно зробити з точністю, до чого слід докласти трохи більше зусиль, а до чого необхідно застосувати наше старе і добре «тяп-ляп».

Ідея № 5. Тільки старанною працею можна досягти успіху.

Ми звикли до думки про те, що все краще дається лише тяжкою працею. Але що ми бачимо насправді? Успіху досягають ті, хто на перший погляд зовсім цього не вартий. Діти краще за нас розуміють, що наполегливість не є запорукою успіху, тому забутьте про цю ідею.

Ідея № 6. Рухайся вгору кар’єрними сходами.

Кар’єрна сходинка у сучасному житті вже давно не є вертикальною, дедалі частіше успіху досягають саме на горизонтальній моделі професійного розвитку.

Наприклад, ви майструєте горщики. Через рік ви не будете директором усіх, хто майструє такі самі горщики, але ви можете стати найкращим у своїй справі, тоді до вас линутимуть покупці з усього світу!

До сімейного психолога звернула мати 16-річного хлопця. Вона була розлючена через те, що він не хоче ходити до школи, не планує своєї майбутньої професії, не готується до ЗНО та й узагалі — ледар. Коли ми почали з’ясовувати, чим хлопець займається у вільний час, виявилось, що юнак пише музику для комп’ютерних ігор, а у свої 16 років заробляє близько трьох тисяч євро на місяць.

І після цього ви все ще наполягаєте на зростанні кар’єрними сходами?

Поширити у соц. мережах: