Osvitanova.com.ua

Прибуваючи до Польщі, іноземці часто зіштовхуються з проблемою працевлаштування через недостатній рівень володіння польською мовою або ж відсутність професійних навиків. 

Саме тому поліцеальні школи стають все популярнішими серед мігрантів, адже надають можливість здобути додатковий ступінь освіти і вивчити мову за відносно короткий проміжок часу.

Що таке поліцеальна школа (Szkoła policealna)?

Це вид навчального закладу в Польщі, що надає можливість отримати профільну середню освіту. В країнах СНД схожим аналогом є училища, технікуми та коледжі, в яких можна здобути середню спеціальну освіту. Проте на відміну від аналогів, де існують вікові обмеження для вступу, до поліцеальних шкіл можуть подавати документи люди будь-якого віку. Головною умовою є наявність середньої освіти і досягнення повноліття.

Існують два види поліцеальних шкіл – державні та приватні. У перших навчання триває 4-5 семестри (2 – 2,5 роки) в залежності від вибраної спеціальності, у других – найчастіше 2 семестри (1 рік).

Навчання поділяється на платне та безкоштовне – це залежить від школи та вибраного напрямку. Наприклад, отримання професії пов’язаної з інформатикою, медициною найчастіше коштуватиме 150 – 300 злотих у місяць.

Під час навчального року, учні складають іспити наприкінці кожного семестру.

Переваги навчання в польській поліцеальній школі

Поліцеальні школи дають багато переваг для осіб, які хочуть покращити професійні навики або ж отримати цілком нові знання. У таких навчальних закладах можна здобути освіту флориста, масажиста, адміністратора, медичного опікуна, освоїти комп’ютерну графіку і т.д. Значним плюсом є те, що при вступі, як правило, не потрібно здавати іспити – достатньо атестату з середньої школи.

Існують три форми отримання освіти: очна, вечірня, а також найбільш зручна для охочих працювати – заочна. Кількість предметів та графік занять залежить від конкретної установи та напрямку навчання. Для учнів заочної форми заняття відбуваються у вихідні (один-два рази в 14 днів) по декілька годин.

Усі заняття потрібно регулярно відвідувати, адже прогули можуть закінчитися штрафами. Розмір стягнень залежить від конкретної школи та умов договору. Наприклад, якщо впродовж місяця пропустити без поважних причин половину занять, то можна позбутися від 150 злотих і більше. Найстрашніше покарання – повідомлення школи в наглядові органи, що може привести до закриття візи або депортації.

Значною перевагою є те, що у школи приймають осіб навіть з мінімальним рівнем знань польської мови. Для іноземців це є чудовою можливістю вивчити польську мову. Деякі з навчальних закладів навіть пропонують окремі мовні курси.

Саме навчання у поліцеальній школі також сприяє оформленню легального перебування на території Польщі. На підставі запрошення на навчання учень має право отримати національну візу або подати документи на отримання карти тимчасового побиту.

Ще однією перевагою є те, що диплом виданий такою навчальною установою визнаний всіма країнами ЄС.

Як поступити в поліцеальну школу? 

Для початку потрібно обрати навчальний заклад, в якому хочете навчатися. Вступні кампанії, як правило, проводиться двічі на рік: влітку і взимку. Відповідно навчання розпочинається у вересні або березні.

Після вибору потрібно поліцеальної школи необхідно підготувати пакет документів для подачі на вступ. В залежності від регіону та типу школи (державна/приватна) перелік документів може дещо різнитися, але основними є:

паспорт (для іноземців – закордонний + його копія);
2 фотографії (формат 3,5 х 4,5 см);
медична довідка;
документ про повну загальну середню освіту.

Для того щоб отримати медичну довідку потрібно пройти медичне обстеження, на яке скеровує поліцеальна школа. Це своєрідний допуск до роботи за обраною спеціальністю.

Варто також врахувати, що українські документи про повну загальну середню освіту вимагають завіреного перекладу або апостиль.

Під час подачі документів підписується договір з навчальною установою. В ньому вказують особисті дані та вартість навчання (у випадку платних уроків). Інформацію про початок занять та їх місце проведення можна буде дізнатися на офіційному сайті школи або ж отримати через смс-повідомлення.

Заяву разом з іншими документами можна подати особисто або через представника. У другому випадку необхідно буде написати відповідну довіреність. Проте всі підписи на документах повинні бути зроблені потенційним учнем власноручно. Записатися на курси можна також і через онлайн сервіси. Це доволі зручно та швидко, особливо коли людина знаходитися далеко та немає змоги зреалізувати пункт вище (довірена особа). Але у процесі заповнення пунктів анкети можуть виникнути певні труднощі. Наприклад, найчастіше закінчити реєстрацію неможливо через відсутність у іноземця номеру PESEL. Цієї проблеми не виникає при оформленні документів безпосередньо у школі. Там на навчання можуть прийняти без нього (або за умови його оформлення в подальшому), вписуючи у анкету номер закордонного паспорту.

Легалізація перебування на підставі навчання

Багато хто з іноземців вступає до поліцеальних шкіл з розрахунком отримати запрошення на навчання та відкрити річну візу національного типу D. Проте це не завжди можливо, тому що текст запрошення залежить від виду навчання (очне, заочне чи вечірнє).

Так заочна форма передбачає не довгострокове перебування на території Польщі, адже навчання відбуватиметься кілька разів у місяць. Відповідно на підставі такого запрошення буде видана короткострокова віза типу С (Шенген віза) яка надасть можливість перебувати в сусідній країні до 90 днів протягом півроку.

Варто зауважити, що терміни перебування в Польщі в рамках безвізового режиму та на підставі шенгенської візи сумуються і їх необхідно враховувати при визначені дозволеного періоду впродовж будь-яких 180 днів. Іншими словами навчатися у Польщі 90 днів на підставі візи С, а далі 90 днів по біометрії – не вийде.

Якщо здобуття освіти передбачає денну або ж вечірню форму навчання, то є підстави для відкриття національної візи, яка дозволить перебувати в Польщі цілий рік.

Окрім візи, можна подати документи для отримання дозволу на тимчасове проживання, адже здобуття професійної освіти в Польщі є підставою для цього.

Що дає закінчення поліцеальної школи?

Після закінчення навчального процесу учні шкіл можуть складати зовнішній іспит згідно із спеціалізацією. Кожен випускник отримує відповідний сертифікат, а ті, хто успішно здали екзамени – диплом, що підтверджує освітньо-кваліфікаційний рівень технічного працівника даної професії.

У підсумку, після закінчення поліцеальної школи, іноземець отримує:

затребувану професію;
практику за фахом;
диплом, визнаний у всіх країнах ЄС;
доступ до польського ринку праці без додаткових дозволів.
Таким чином, навчання у поліцеальній школі – це чудова можливість отримати якісну освіту європейського зразка, вдосконалити професійні навики у вузькій галузі та легалізувати своє перебування у Польщі.

Поширити у соц. мережах: