Osvitanova.com.ua

Тривога — це реакція нашого організму на стрес. Причиною цього можуть бути як зовнішні подразники, так і внутрішні почуття дитини. Тривога може виникати раптово у будь-якому віці.

Кожна дитина переживає тривогу по-своєму. Однак існує низка типових для цього стану симптомів:

зниження активності; поганий настрій; потіння долонь; слабкість; біль у голові чи животі.

Незважаючи на те, що саме спричинило виникнення тривоги, існує декілька способів допомогти дитині подолати її та запобігти подальшому виникненню стресу.

Навчіть розпізнавати ознаки тривоги

Коли помічаєте, що дитина починає нервувати, звертайте її увагу на це. Говоріть про все спокійно, не соромлячи її.

Поясніть: відчуття тривоги — природне відчуття

Іноді проводьте бесіди з приводу того, які ситуації можуть спричинити тривогу чи стрес. Розповідайте, як ви можете впоратися із цими відчуттями. Наголошуйте, що у кожного своя реакція на збудники, тому дитина може попереджувати їх так, як їй комфортніше.

Навчіть дитину розслаблятися

Коли з’ясуєте, що спричинило дитячу тривогу, знайдіть найкращий спосіб, щоб дитина заспокоїлась. У книзі «Великі страхи маленьких дітей та їхніх батьків» наведено справжні інструкції з того, як приборкувати різні дитячі страхи. Книгу створено психологами-практиками.

Намагайтеся усувати фактори стресу

Якщо ви точно знаєте, що саме спричиняє у дитини тривогу, намагайтеся уникати проблемних ситуацій. Так, поступово, відчуття стресу стосовно якогось збудника може зникнути, тим паче якщо це пов’язано з особливостями віку.

Якщо марно самотужки впоратися з тривогою — зверніться до психолога

Чомусь у сучасному світі багато людей все ще бояться звертатися до спеціаліста у разі складної ситуації. Насправді ж, фахівець здатен допомогти вашій дитині та подолати збудник, доки він не переріс у щось більше.

Розпізнавати свої емоції та почуття дуже важливо у сучасному світі. Допомогти цьому можуть саме батьки.

Поширити у соц. мережах: