Osvitanova.com.ua

Зростаючу тенденцію до навчання онлайн можна спостерігати не тільки у молоді, але й в середовищі дорослих людей, яким необхідно навчання, як для кар'єри, так і для особистого розвитку. Рівень освіти, розвиток професійних навичок і вища кваліфікація дає людині можливість своєчасно реагувати та підлаштовуватися до змін сучасного ринку праці. І стрімкий розвиток сучасних технологій підвищує вимоги до освіти і  до засвоєнння нових навичок і знань. З огляду на той факт, що можливість традиційного навчання в силу різних обставин доступна не завжди і далеко не кожному, ринок онлайн-освіти охоплює всі верстви населення і закриває майже всі потреби бажаючих вчитися.

Але давайте не забувати, що онлайн-навчання досить нове явище в сфері освіти й далеко не всі освітні програми можуть повністю покрити вимоги до практичних знань і вмінь в професії. Незважаючи на всі його переваги, існують деякі нюанси в формуванні особистих та професійних навичок, які ця форма навчання забезпечити не може. Тому перш ніж обрати якийсь онлайн-курс треба визначитись з перевагами та недоліками, такого формату навчання і впевнитися, що недоліки не зводять нанівець досягнення поставлених цілей.

Розпочну з приємного – з переваг

1. Найпринадніше в онлайн-освіті – її доступність. Не тільки тому, що завдяки інтернету ми маємо доступ до нескінченої кількості інформації саме тоді, коли зручно і саме там, де ми знаходимося, що дуже важливо в сучасному світі з напруженим графіком і швидким життям. Коли навчаєшся дистанційно, не доводиться витрачати гроші, час і ресурси організму на дорогу, підлаштовуватися під чужий робочий графік, купувати дорогі навчальні посібники, самостійно надолужувати пропущені заняття тощо. 

2. Значна перевага онлайн-навчання перед традиційним – це гнучкість. Програму курсу завжди можна скорегувати відповідно до досягнутих результатів в будь-який момент. Індивідуальний підхід в навчанні дозволяє або повернутися на кілька кроків назад, якщо у студента виявилася прогалина в якійсь області, або не вникати глибоко в тему уроку, коли знання студента це дозволяють, що також економить час. Тоді як відвідування офлайн-курсу, як правило, не дозволяє такої оптимізації навчального процесу.

3. Навчання онлайн полягає не тільки в спілкуванні з викладачем і конспектуванні інформації. Це яскраві цікаві уроки з відео і аудіо-контентом, із застосуванням технологій віртуальної реальності, гейміфікація навчального процесу. Всі навчальні матеріали надаються школою в електронному вигляді і знаходяться у вашому робочому кабінеті на сайті школи, що дуже зручно.

4. Оскільки ринок онлайн-освіти розвивається значно швидше традиційного, то і конкуренція тут значно вища. А там де висока конкуренція, там послуга якісніше (за умови правильного підбору курсів) і дешевше, і ще маса додаткових «плюшок», щоб вигідно відрізнятися від конкурентів. Відносно невисока ціна, наприклад, мовних онлайн-курсів дозволяє керівникам компаній за невеликі гроші навчити досить велику кількість співробітників необхідним навичкам ведення переговорів або ділового листування англійською мовою без відриву від виробництва.

А чи є взагалі недоліки?

Говорити про недоліки онлайн-навчання якось язик не повертається. Правильніше називати це специфікою даної форми навчання.

1. Якщо говорити про першу вищу освіту для молодих людей, то для розвитку особистості, комунікативних навичок, вміння працювати в команді, конкурувати і дружити, досягати успіху і перевершувати самого себе, то досвід з традиційного ВНЗ просто необхідний для майбутнього дорослого життя. Але якщо студент забажає поглибити свої знання в якомусь напрямку чи здобути другу освіту, то онлайн-формат продовжити навчання и отримати другу освіту, тоді онлайн-навчання якраз станеться йому у нагоді.

2. Існують десятки професій, для освоєння яких необхідна практика «руками». Тобто навряд чи ви зможете навчитися онлайн робити манікюр, стригти і укладати волосся, вишивати хрестиком, працювати на токарному верстаті чи водити машину, ви не зможете проводити лабораторні досліди і виготовляти ліки. Тобто для того, щоб освоїти будь-яку професію, вам знадобиться не тільки якісна теорія онлайн, але і якісна практика офлайн. Тому в таких випадках краще всього поєднувати обидві форми навчання.

Онлайн-освіта має свою специфіку, яку необхідно враховувати при виборі навчального курсу. Але переваги онлайн-навчання перед офлайн, за рідкісним винятком, очевидні. Іноді можливість навчатися дистанційно не просто зручна форма навчання, а й єдина можлива. Тому, знаючи переваги і недоліки навчання онлайн, ви зможете зробити більш зважений вибір, залежно від особистих обставин, характеру та цілей.

Поширити у соц. мережах: