Osvitanova.com.ua

Нещодавно Освітня студія Educator здійснила опитування за допомогою онлайн-анкет для батьків учнів, які складають ЗНО та ДПА у цьому році. Спеціалісти студії поділились відповідями на топ-5 питань від батьків майбутніх абітурієнтів:

Хто, коли, куди і як реєструється на ЗНО?

Відповідно до наказу Міністерства освіти, реєстрація осіб для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 5 лютого до 25 березня 2019 року.

Реєстрацію на ЗНО роблять учні особисто на спеціальному електронному сервісі (слідкуйте за інформацією на офіційному сайті УЦОЯО). Керівники закладів освіти, де навчається випускник, реєструють учнів для проходження ДПА у формі ЗНО до 18 березня 2019 року. Зверніть увагу на те, що змінювати реєстраційні дані можна буде тільки до 25 березня 2019 року. До 30 квітня 2019 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

На тесті з української мови буде власне висловлювання чи есе?

На ЗНО з української мови та літератури учні повинні писати власне виловлювання. Максимальний результат за цю частину роботи – 20 балів. Обов’язково зверніть увагу на рекомендовану структуру написання власного висловлювання:

Обсяг 200-250 слів (висловлювання до 100 слів навіть не розглядається) Чітка та зрозуміла теза Мінімум два аргументи, один з яких є прикладом з літератури Приклад із власного життя ( або суспільно-політичного життя) Висновок

Власне висловлювання повинно бути логічне, послідовне та обов’язково за вказаною темою.

Який тест з англійської мови можна скласти замість ДПА?

За правилами, учні дійсно можуть замінити ДПА іншими тестами, які підтверджують рівень знання дитини.

Рекомендуємо іспит FCE, який відповідає рівню Upper-Intermediate (B2 за шкалою CEFR). Його успішне проходження свідчить про володіння навичками, достатніми для вільного спілкування англійською мовою в різних сферах діяльності. АЛЕ, складання тесту проходить раніше ніж Державна атестація, тому бажано, щоб сертифікат про успішне складання з тесту FCE  був вже у вас до 1 квітня. 

Чим відрізняється ЗНО від ДПА?

ЗНО – Зовнішне незалежне оцінювання – форма іспитів у тестовому форматі, яка необхідна для вступу до ЗВО України. Перелік предметів по кожній спеціальності різний, обов’язковим для всіх є тільки українська мова та література. Максимум тестів, який може скласти учень на ЗНО – 4 предмети.

ДПА – Державна підсумкова атестація – обов’язкова для всіх випускників, які отримують атестат про загальну середню освіту. Починаючи з 2015 року, оцінки за ДПА враховуються в атестатах за результатами тестів ЗНО.

Щоб скласти лише ДПА не обов’язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів (яку саме частину залежить від предмету). Реєстрація на ДПА проходить так само, як і на ЗНО, а оцінки враховуються за 12-бальною шкалою та виставляються в атестаті.

Більш детальну інформацію можна подивитися тут http://testportal.gov.ua/2018/10/04/zno-2019-vazhlyva-informatsiya/.

Як допомогти дитині підготуватись до тестів?

11 клас для учнів дійсно непростий час, як емоційно, так і фізично. Все залежить від того, які цілі має ваша дитина – успішний вступ до ЗВО із максимальними балами на тестах ЗНО, або набір мінімальних балів на вступних іспитах для галочки. Якщо випускник має високі амбіції, то потрібно багато працювати та правильно структурувати свою підготовку, це не секрет.

Зі сторони батьків ми радимо звернути увагу на декілька моментів.

Емоційна підтримка

Допоможіть підлітку навчитись правильно відпочивати. Не за телефоном або ноутбуком. Правильний відпочинок – це той, в результаті якого дійсно організм відновлює сили, накопичує нові ресурси і готовий почати працювати. Наприклад, заняття спортом, вихідні за містом, збалансоване харчування, повноцінний сон, медитації і т. д.

Організація простору для навчання

Ви можете сприяти ефективній підготовці до ЗНО тим, що допоможете знайти гарних вчителів, які мають багаторічний досвід підготовки до іспитів, або допоможете просто організувати навчальний простір у вас вдома. Це спокійне місце, де можна зосередитися і ефективно попрацювати із підручниками та конспектами.

Підбір ресурсів та програма підготовки

Перед початком підготовки (або в процесі) важливо ознайомитись з програмою ЗНО. Програми з кожного предмету розміщені на сайті УЦОЯО. Радимо впевнитися, що репетитори вашої дитини ознайомлені з цими програмами.

Підбірки цікавих та корисних матеріалів, які містять цінні поради щодо підготовки можна знайти в блозі нашої освітньої студії.

На нашу думку, батькам найголовніше пам’ятати, що результати дитини залежать ще й від того, наскільки вона відчуває вашу віру у свої сили та вашу підтримку. Створіть вдома атмосферу турботи про здоров’я та психологічний стан, а навчання зробіть цікавим процесом пізнання, а не безглуздою гонкою озброєнь. Повірте, результати не змусять себе чекати!

Поширити у соц. мережах: