Osvitanova.com.ua

Свій перший пост у блозі на "Освіта Нова" присвячую відповіді на питання, чому особисто я вирішив приділити увагу бізнес-освіті дітей.  Я більше 12 років працюю в сфері бізнес-освіти. І в певний момент усвідомив, що ККД моїх зусиль перестав мене задовольняти. Поясню чому. По-перше, все частіше я почав спостерігати у дорослих людей закоренілі поведінкові патерни. Знайома ситуація, коли ми з упевненістю стверджуємо у відповідь на якийсь життєвий або бізнес-челлендж: «Це зробити неможливо!» або «Я краще знаю, як потрібно діяти!»?

По-друге, мене розчаровував рівень лідерства керівників, який часом разюче відрізнявся від того, яким би він міг бути за умови грамотного підходу до тренування особистих лідерських якостей.

Та найголовніше, що мене бентежило – відповідь на питання: бізнес і підприємництво – це синоніми або ж все-таки різні поняття? Нарешті, у мене троє синів і я як батько мрію, аби вони з часом стали успішними людьми, які віднайшли своє життєве призначення. Так мені і стало зрозуміло, що особисто я маю зробити щось, що розірве це замкнене коло.

Хочу зауважити, що поняття «бізнес» і «підприємництво» – це не одне й те ж саме. Бізнес – це більше про гроші та способи їх здобування. Підприємництво ж – це спосіб вираження своїх талантів, спосіб віднайти своє призначення, свою «сродну працю». Саме така мета і стоїть перед нами – розкрити дітей з найнеочікуваніших для них самих та їх батьків сторін.

Наш підхід до підприємницької та лідерської освіти дітей в MBA kids переслідує декілька цілей. Найголовніше – усі наші викладачі та куратори щиро прагнуть відкрити і розвинути талант будь-якого нашого учня. Талант, насправді, є у кожного. Треба лишень мати терпіння та вміння його виявити.

По-друге, ми ставимо собі на меті допомогти дітям та підліткам усвідомити власну комфортну роль по життю. Не всі – природжені лідери або керівники. Хтось набагато ефективнішим буде у ролі креатора, хтось – у ролі скрупульозного виконувача окреслених завдань. І будь-яка з цих ролей однаково цінна і важлива!

Нарешті, ми фокусуємось не лише на розвитку так званих hard skills, тобто професійних навичок, а й на soft skills, які у сучасному світі так само актуальні і часом навіть більш затребувані. Якщо змалку дитина вмітиме аргументовано відстоювати свою точку зору, лаконічно висловлювати думки, самотужки аналізувати свої власні слабкі сторони і робити кроки по їх усуненню – у дорослому житті її шлях до успіху буде значно коротший та сповнений більшою кількістю перемог.

Ми вчимо усвідомлено приймати рішення. Нехай це звучить банально, але людям різного віку потрібно навчитися приймати рішення, аргументувати свій вибір і нести за нього відповідальність.

Ми вчимо працювати як в команді, так і самостійно.

Ми вчимо доводити почате до кінця.

Ми вчимо вирішувати завдання творчо.

Ми намагаємося передати дітям цінності, які сповідуємо самі. Розповідаючи про те, як працюють банки, як відкрити кафе або як побудувати готель, ми намагаємось донести суть: якщо робити поганий продукт, не треба намагатися його добре продати. Коли-небудь ти все одно спіткнешся. Роби добрий продукт одразу.

Ми допомагаємо дітям бути чесними із собою. Якщо тобі щось подобається – роби, якщо ні – не імітуй, відмовся, шукай далі – і ти обов’язково знайдеш СВОЄ.

Ми допомагаємо їм стати сміливими, адже підприємництво – це не зовсім про гроші.  Це про сміливість. Про бажання взяти відповідальність на себе і зробити щось так, як хочеться саме тобі.

Нарешті, ми не робимо з наших учнів підприємців в тому сенсі, як ми всі звикли уявляти підприємців. Але ми допомагаємо дітям зробити вибір. З-поміж варіантів «зробити» або «не зробити» – обирати перший, а не чекати від Всесвіту нагоди.

Поширити у соц. мережах: