Osvitanova.com.ua

Міністерство освіти і науки розробило методичні рекомендації щодо виявлення та реагування на домашнє насильство щодо учнів.

Про це йдеться в наказі №1047 від 2 жовтня, опублікованому на сайті МОН.

“У виявленні фактів домашнього насильства має значення спостережливість педагогічних працівників закладу освіти, їхні уважне ставлення до учасників освітнього процесу і здатність вчасно помітити симптоми неблагополуччя в поведінці та настрої дітей, – зазначено в рекомендаціях.

У документі розповідається про види та ознаки домашнього насильства. Всього виділено 4 види: психологічне, фізичне, економічне та сексуальне насильство.

Наприклад, ознаками психологічного насильства є замкнутість, тривожність, страх або навпаки демонстрація повної відсутності страху, ризикована, зухвала поведінка, неврівноважена поведінка, агресивність, напади люті, схильність до руйнації, нищення, насильства тощо.

За рекомендаціями, керівник закладу освіти забезпечує проведення заходів із запобігання та протидії насильству:

проведення з учасниками освітнього процесу роботи щодо запобігання та протидії насильству; організацію інформаційно-просвітницьких заходів із учасниками освітнього процесу з питань запобігання та протидії насильству, зокрема й стосовно дітей та за участю дітей; організацію соціально-психологічного супроводу постраждалих; визначення уповноваженої особи з-поміж працівників закладу освіти для здійснення невідкладних заходів реагування у випадках виявлення фактів насильства та/або отримання заяв/повідомлень від постраждалої особи/інших осіб.

Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитись в  документі Завантажити документ можна за цим посиланням.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграмі

Поширити у соц. мережах: