Osvitanova.com.ua

Хто не хоче, щоб дитина їла добре? Кому байдуже, як годують дитину в садочку? Для кого питання харчування не входить в ТОП 3 найважливіших для садочку? Нема таких?

Всі ми знаємо, що правильна їжа дуже важлива для здоров'я людини. А вплив на здоров'я організму, що росте, неможливо переоцінити.

Дома ми готуємо своїм діткам з найкращих продуктів, обмежуємо солодке, купуємо екологічні продукти, а, може, навіть, вирощуємо самі.

Харчування було одною з причин, чому я відкрила свій садок. Меню навіть дорогих приватних садочків мене не влаштовувало, що говорити про паперові сосиски і батон з маслом чи не на кожний прийом їжі в державних садках.

Реальність така, що на державному рівні важливість харчування для здоров'я людини недооцінена. Держава ще націлена на лікування ніж на попередження хвороб.

В своїй діяльності садочки в тому числі керуються Санітарним регламентом для ДНЗ  (2016 р.) та Нормами харчування у ДНЗ (2004 р.).  З часу прийняття норм пройшло 14(!) років і сотні нових досліджень з впливу їжі на здоров'я дитини. А у нас до сих пір в Україні затверджена норма цукру, наприклад, на дитину 50 (!) грамів (приблизно 10 чайних ложок) на день  і це не враховуючи вміст цукру в продуктах харчування.

Що робити? Я вважаю, що треба боротись. Бо це здоров'я наших дітей. Звісно, в приватних садочках боротись трохи легше ніж в державних. Але всюди це можливо.

Звертайте увагу адміністрації на проблему, залучайте дієтологів, читайте і досліджуйте, діліться інформацією, відвідуйте тренінги і відправляйте на них кухарів, пробуйте!

З якими труднощами стикаються школи і садочки в організації дитячого харчування:

1. Здорове меню. Ми вже погодились, що всі хочуть годувати дітей здорОво. Проте, враховуючи величезну кількість інформації, яка доступна сучасній людині, уявлення про здоров'я у батьків різне. І комусь треба, щоб дитина просто наїдалась, а комусь важливо, щоб раціон був здоровим. А ще комусь, щоб їжа була естетично красива і різноманітна. Тому садочки і школи звертаються до дієтологів, нутріціоністів, як… теж мають різні погляди на здорове харчування. І оскільки прийти до спільного знаменника з цього питання неможливо, дитячому закладу треба самостійно вибирати і затверджувати своє меню. А потім змінювати. І ще раз. І ще один.

2. Дитина не хоче їсти в садочку. А дома налягає на холодильник. Зазвичай, адаптація дитини до харчування в садочку триває від 2 до 5 тижнів. Вона пройде набагато краще, якщо батьки будуть дотримуватись режиму і подібного меню вдома. Якщо ж діти вдома їдять багато їжі з підсилювачами смаку, кетчупи, цукерки, солодке печиво, то адаптація може видатись складною. Тому дуже важливо для здоров'я дитини, щоб батьки і садочок мали однакові погляди на харчування.

3. Догодовування дітей, якщо вони не хочуть їсти. Важливе питання, яке, на мою думку, варто вирішувати на початку. Є погляд, що догодовування дитини, якщо вона не хоче їсти, формує неправильні харчові звички і веде до проблем з травленням в майбутньому. У батьків з цього приводу думки теж різняться. Приватні садочки, зазвичай, діють як скажуть батьки в кожному індивідуальному випадку. В державному свої правила.

4. Своя кухня для дитячих закладів або незаконно або дуже дорого. Більшість обирають «незаконно».

Переваги для батьків: а) можна в будь-який момент прийти подивитись, що відбувається на кухні, поспілкуватись з кухарем, б) легше домовитись про індивідуальне харчування, в) за необхідності можна дитині в будь-який момент прийти на кухню додатково підкріпитись.

Переваги для закладу: легший вплив на зміну меню за необхідності.

5. Привозне харчування. Новий санітарний регламент для ДНЗ дозволив постачання готового харчування за відсутності харчоблоку у дитячому закладі. Це #перемогаJ .

Переваги для батьків:  а) готування їжі відбувається з дотриманням всіх санітарних норм (площа, окремі приміщення, зберігання, різні холодильники тощо), що не можливе на незаконній кухні в садочку, б) готують, зазвичай, професійні ресторанні кухарі, які працюють в системі за визначеними нормами і з професійним контролем якості.

Переваги для закладів: а) це законно!, б) Не треба турбуватись про закупівлю та зберігання продуктів, працевлаштування кухарів, окреме приміщення і обладнання для кухні, в) відповідальність за якість їжі несе постачальник.

Перші два роки у нас в Мережі дитячих закладів Emily Club була своя кухня. При відкритті першого садочку ми  звернулись до дієтолога для формування здорового МЕНЮ. Ми пробували, міняли, ще раз пробували. Ми намагались зробити харчування таким. щоб воно було і здоровим,  і подобалось дітям. Це призвело до того, що меню стало одноманітним. Тобто ми зрозуміли, що діти краще їдять рублене м'ясо, тому здебільшого давали котлети (тільки міняли вид м’яса і риби).  Група батьків сказала, що нам важливо не тільки, щоб діти наїдались, а й щоб садочок прищеплював діткам почуття естетики і різноманіття. Ми ще раз порадились з дієтологом і урізноманітнили меню. Як наслідок не всі діти почали наїдатись, бо відмовлялись від нової їжі.

Також, своя кухня займала таке дорогоцінне місце, яке можна було б використовувати для перебування діток. В лютому цього року ми відмовились від своєї кухні і перейшли на постачання харчування з дитячого ресторану. Так, це рішення далось нам нелегко, сам перехід теж був важкий, адаптація, зміна меню, і т. д. Зараз я можу з впевненістю сказати, що це було правильне рішення на 100%. У нас окрема додаткова кімната для дітей на місці кухні, ми не турбуємось про те, що в магазин не завезли індичку і не бігаємо не шукаємо, де її купити прямо зараз (цим переймається ресторан), ми працюємо законно і витрачаємо свій час на основну нашу діяльність – забезпечення щастя і вчасного розвитку наших діток.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: