Osvitanova.com.ua

Пропонуємо вашій увазі кілька ідей ігор для різновікових дітей, у які можна пограти перед сном для заспокоєння, а заодно розвинути мислення, пам’ять, мовлення, координацію рук.

«Замість наклейок»

Виріжте з цупкої старої непотрібної книги або коробок з-під соків різні фігурки. Кожну фігурку підвісьте тоненькою смужкою скотча до глянсової поверхні, наприклад книги. Завдання для дитини: «Відклей картинку кошеняти, піди в кухню й наклей кошеня на холодильник» тощо.

«Де ти?»

Зав’яжіть дитині очі й водіть її квартирою. Зупиніться й запитайте дитину, де вона перебуває (у кухні, коридорі й т. ін.).

«Складаємо казку»

Разом складіть казку. Ви починаєте говорити речення, дитина договорює останні слова: «Жив-був…», «Одного разу він пішов у…», «Раптом він побачив…» тощо.

«Запам’ятай!»

З геометричних форм викладіть будь-яку композицію. Для початку вистачить квадрат-коло-квадрат. Дитина намагається викласти так само, як у вас. Поступово ускладнюйте гру: прикривайте зразок книгою, використовуйте більшу кількість фігур. Спробуйте викладати композиції з кольорових олівців, сірників, паличок для лічби у вигляді трикутника, прямокутника, хрестика, зірочки і т. ін.

«Логічні ланцюжки»

Навчіть дитину викладати фігури, що чергуються: «Клади коло, квадрат, коло, квадрат, а тепер що покладеш?»

«Вишивання»

Закріпіть у п’яльцях марлю й покажіть, як можна вишивати на ній кольоровим шнурком. Можна взяти картон, утворити в ньому багато дірочок і пришивати шнурком картонні ґудзики.

«Ляльковий театр»

Візьміть кілька м’яких іграшок і сховайтеся за кріслом або стільцем. Розіграйте для дитини виставу: іграшки знайомляться, разом грають і т. ін. Якщо дібрати героїв певної казки, можна інсценувати цю казку.

«Шкарпетка у шкарпетку»

Нам знадобляться кілька шкарпеток. Беремо шкарпетку і розміщуємо її всередині іншої шкарпетки, потім на ці дві шкарпетки надягаємо наступну і т. ін.

«Ріжемо папірці»

Ви тримаєте довгу вузьку смужку паперу, а дитина її ріже ножицями — розкриває ножиці двома руками, захоплює папірець і розрізає. Можна й рвати папірця. Маленькі шматочки зберіть на блюдце й разом з дитиною подуйте. Кімнатою полетять «пушинки».

«Терези»

Від дерев’яного конструктора вам знадобляться кубик і довгий брусок. Покладіть брусок на кубик — це «ваги». Кладіть на різні кінці «ваг» предмети й визначайте, який тяжчай.

«Прогулянка квартирою»

Походіть з дитиною кімнатою і пошукайте предмети певного кольору (синього, червоного і т. ін.) або, наприклад, більші предмети або те, що виготовлене з дерева.

«Фанти»

Складіть у пакет кілька речей (іграшку вашого маляти, татусеву шкарпетку, пенал старшого брата, мамину помаду, сукню ляльки і т. ін.). Ваш малюк або ви опускаєте руку в пакет, намацуєте будь-яку річ і придумує яке-небудь завдання (розповісти вірш, пострибати на одній ніжці й т. ін.). Потім річ дістаєте з мішка й визначаєте її власника, який і виконує задане йому доручення.

«Світи ліхтариком»

Можна просто світити на стіни ліхтариком і ловити плями на стіні. А можна ускладнити завдання, запропонувавши дитині посвітити на картину, двері, стілець, вікно і т. ін.

Поширити у соц. мережах: