Osvitanova.com.ua

Надя Владикіна – керівник відділу роботехніки в компанії  "Інноваційні освітні рішення", викладач STEM-школи Inventor і куратор української команди підлітків, яка взяла участь у міжнародній олімпіаді з робототехніки в Мексиці 2018 FIRST Global Challenge. Наша кмоанда увійшла у двадцятку найкращих і посіла 17-те місце. Надя розповіла, що і як треба робити, аби потрапити на міжнародне замагання з роботехніки.

Освіта сьогодення відрізняється від освіти, що була ще декілька років тому. Зараз, серед різноманіття інструментів для роботи, як в digital-світі, так і в матеріальному, треба вміти обирати найкрайші шляхи для реалізаціїї своїх цілей. Ми повинні вчитися, де і яку інформацію шукати, як її обробляти та розглядати питання не в межах одного напряму, а в комплексі, враховуючи, що впливає на результати.

Якщо ми говоримо про освіту, то найкраще такий підхід реалізований у методиці STEM: Science, Technology, Engineering and Mathematics. Це підхід, який створений для виховання спеціалістів нового покоління – тих, хто орієнтується не в одній галузі, а в декількох.

Чи не найяскравішим прикладом втілення  STEM-підходу у навчанні є робототехніка – комплексна наука, яка вивчає засоби створення роботів. Всі складові поєднуються для створення нового витвору інженерного мистецтва. Створюючи робота ви вивчаєте механіку, знаходите нові способи створення конструкції, робите математичні розрахунки для написання програми. Багато хто думає, що написати програму на комп’ютері достатньо для створення робота, але це не так. Є механічна складова, де вступають в гру закони фізики, які можуть не дозволити вашому програмному коду виконатися.

Визначте, що ви хочете створювати та як часто

Для того, щоб почати займатися робототехнікою, треба визначитися, що ви візьмете за основу в якості будівельної системи. Це можуть бути саморобні деталі, або вже готовий набір, тобто конструктор.

Уявимо, що ви батько семирічної дитини і ви хочете проводити з нею спільний час за пізнанням світу та створенням роботів. Є два варіанти: кожного разу це можуть бути унікальні саморобні елементи механічної складової робота та заздалегідь куплена електронна складова або готовий конструктор.  

У кожного варіанту є переваги та недоліки. В першому випадку багато часу піде на створення нових елементів, саме того часу, який можна використати для вивчення принципів функціонування вашої конструкції, та важкість в переробці конструкції, якщо результат вас не задовольнить. Однак, це розвиває просторове та абстракційне мислення, та він не обмежений певним набором деталей. Такий підхід краще використовувати у підлітковому віці, коли вже є багаж знань та вмінь.

Другий варіант може бути дорожчим, та він дає можливість легко навчитися створювати та досліджувати механізми не лякаючись помилок, бо все можна розібрати та переробити. І є можливість з одного і того ж набору створювати абсолютно різні конструкції.

Отже, ми визначилися, який інструментарій ми будемо використовувати, щоб почати займатися робототехнікою.

Звідки ви будете брати знання? Дозвольте вашій дитині вчити вас!

Добре, якщо у вас є достатня кількість знань, щоб займатися зі своєю дитиною та відкривати їй нові знання.  А якщо ні? Наразі, в Україні є достатня кількість закладів позашкільної освіти, що надасть вашій дитині необхідну кількість умінь і навичок, що якісно відкладуться в її пам’яті і головна цінність їх полягає в тому, що це практичні вміння.

Уявимо, що ваша дитина раз на тиждень займається в такому закладі і вчить робототехніку, а потім, протягом тижня ви сідаєте разом за якимось конструктором и вона вчить вас, як створювати роботів!

Ви одразу побачите, яка безмежна фантазія у вашої дитини і скільки ідей вона може реалізувати, тому що її уява ще необмежена словами “так не можна”.

Покажіть себе іншим

Розвиваючи свою майстерність, вам треба не прогавити момент, коли прийде час познайомитися з ідеями інших творців та показати свої. Це можуть бути різноманітні виставки або спеціалізовані змагання. Такі змагання і зустрічі – невід’ємна частина особистісного та професійного росту. Як правило, в кожних змаганнях є тема та технічні особливості. Ви можете обрати саме ті категорії, що цікавлять вас найбільше. В Україні досить багато фестивалів для дітей, які хочуть проявити себе в робототехніці. Наприклад:

Робофест: https://www.robotfest.info/

БестРобоФест: https://bestrobofest.com/

ТекФест: http://techfest.interpipe.biz/

Роботика: http://robotica.in.ua/

Robofirst: http://firstlegoleague.org.ua/

Поширити у соц. мережах: