Osvitanova.com.ua

Олександр Тарченко, співзасновник DEC Life School, веде YouTube-канал про розвиток, освіту та щасливих людей «#Вчись_Завжди». Пропонуємо вам для перегляду випуск про зустріч з Яковом Хектом, Оскаром Бреніф’є та про те, навіщо він відправив сина Назара у село на Закарпатті.

Зустріч з Яковом Хектом

Яков Хект – ізраїльський педагог, ідеолог демократичної освіти. 30 років тому він відкрив першу демократичну школу в Ізраїлі. Зараз таких шкіл 30, створено Інститут демократичної освіти, який підтримується на державному рівні.

Яков приїздив в Україну, провів зустрічі з засновниками демократичних шкіл.

«Традиційна школа не знає, що з цим робити – зі смартфоном. Вони прибирають смартфони зі школи. Більшість альтернативних шкіл роблять те саме. Я не фанат технологій, але відмовитися від них – те саме, що відмовитися зараз від кондиціонера та світла. Не плутайте ці дві речі. Якщо школа знає, що робити з телефонами, камерами тощо, це – прекрасно. Люди прийдуть подивитися, що ви робите, та зможуть адаптувати ваші ідеї. А якщо ви будете говорити, що не торкаєтесь телефонів у школі, станете такими ж, як інші 99% шкіл».

«Як розвивати вчителів та команду? Думаю, що команда – найважливіше в кожній школі. І співробітники повинні мати багато часу, щоб навчатися. Давайте кожному співробітнику один день на його навчання, а не лише викладання. Адже коли дитина зустрічається з дорослим, він має побачити людину, яка сама навчається та не боїться вчитися. Це - найважливіше».

«Вчитель має бути в центрі сучасної школи, та навчатися постійно. І вчителі мають обов’язково відчувати, що збираються змінити світ. А для того, щоб змінювати світ, ти маєш розуміти, що відбувається».

Про семінар Оскара Бреніф’є

Оскар Бреніф’є – французький філософ, експерт ЮНЕСКО, директор Паризького інституту практичної філософії, один з найвідоміших в світі фахівців з розвитку дітей. «Освіта Нова» також була не семінарі Оскара і писала свій висновок.

«Це – найжорсткіший семінар, на якому я був. Люди навіть лишають аудиторію, уходять. Але основна його логіка – це створити контекст, дати інструменти, а не образити людини. У розмові він зупиняє, не відпускає без відповіді, багато разів перепитує, щоб отримати чітку відповідь на конкретно поставлене питання, а не те, що ти думаєш про це питання. Дуже важко», –  говорить Олександр.

Найбільший мій інсайт з семінару Оскара: «Якщо ви хочете відповісти швидко, тут і зараз, на емоціях – затримайте подих, порахуйте італійською до трьох – uno, due, tre – вдихніть-видихніть, і лише потім відповідайте. Адже спершу ми відповідаємо емоціями, а лише через деякий час розум доганяє».

«Одна із задач батьків – це навчити дітей критичного мислення. А навчити цього можна лише через правильно поставлене запитання, через уточнюючі запитання, відкриті запитання, неочевидними з самого початку».

«Мислення необхідне кожному. Так само, як ми робимо фізичні вправи, ми маємо тренувати мислення. Є технології для цього. Ми маємо навчитися аргументувати, аналізувати, проблематизувати, наводити приклади. В процесі будь-якого навчання важливо надати такі засоби, щоб діти не просто вчили-повторювали, а мислили. І вчителям важливо показувати процес мислення під час навчання. Це – більш цікаво, більш продуктивно, але і складніше, адже традиційне навчання – це взяти книжку, вивчити, повторити. Тому виклик для сучасного вчителя – це показати мислення на практиці», – говорить Оскар.

Навіщо відправляти дитину в село Колочава Закарпатської області

Це – програма культурного обміну. Вона дає дитині можливість відчути різноманіття життя в різних куточках України, здобути новий досвід, поспілкуватися з різними людьми та збагатитися культурними звичаями, які є в кожному селі та місті.

Минулого року Назар потрапив у родину в Чернігівській області, звідти привіз вміння доїти корову, рибалити, вперше скуштував справжнє топлене молоко, та зрозумів, в яких умовах проживають люди в українських селах. «Такі маленькі кімнати. Я обов’язково допоможу, якщо матиму таку можливість», – сказав Назар.

Цього року разом з батьком Нараз потрапив у село Колочава, та на місцеве свято ріплянки – традиційного блюда Колочави.

Але саме на те, як розвивається дитина у селі, краще подивитися у відео.

Приглашаем вас на Международную конференцию демократического образования IDEC, которая пройдет в Киеве 2-3 августа и 4-8 августа в Виннице, где вы сможете познакомиться с представителями разнообразных образовательных проектов из 20 стран мира. Подробности и регистрация по ссылке.

Поширити у соц. мережах: