Osvitanova.com.ua

Для роботодавців наявність вищої освіти у працівника не настільки важлива, як знання та вміння. Але що пропонують в університетах?

Life.pravda підготувала добірку фактів, які покажуть, що вчитися у вишах може бути цікаво і корисно.

Суть освіти – у формуванні світогляду студента

В сучасних університетах не просять колекціонувати конспекти з датами і термінами.

Викладач не є першоджерелом знань, тому аудиторія часто стає майданчиком для відкритої комунікації та обміну думками, що збагачує світогляд студента.

                                        

В університетах навчатимуть креативності

За даними дослідження Всесвітнього економічного форуму, до 2020 року креативність стане однією із найважливіших навичок, яку роботодавці цінуватимуть у своїх працівниках.

Тому серед нових вимог до університетів – стати креативною навчальною спільнотою. Про це навіть написано у Лісабонській декларації про європейські університети.

                                        

Вища освіта в Україні стає студентоцентричною… та інклюзивною

Студентоцентричний підхід прописаний у новій Стратегії розвитку вищої освіти.Перехід до такого навчання та викладання є умовою Болонського процесу. Дослідження показали позитивний вплив цього підходу на навчання студентів.

Це історія не лише про людей з особливими потребами, але й, в першу чергу, про врахування особливостей студентів до сприйняття інформації. Сучасні викладачі намагаються знайти індивідуальний підхід до кожного, вони водночас і ментори, фасилітатори, бо створюють оптимальні умови для прогресу студентів.

Це історія не лише про людей з особливими потребами, але й, в першу чергу, про врахування особливостей студентів до сприйняття інформації.

                                         

Ефективно навчати студентів з дислексією можливо

Проблема з читанням та письмом поширена. За словами доктора Келлі Сендман-Херлі, кожен п'ятий житель страждає дислексією.

Тому в університетах викладачі використовують спеціальні програми, які допомагають студентам повноцінно навчатися.

Формальна та неформальна освіта працюють у синтезі

Європейська Комісія об’єднала різні освітні й навчальні ініціативи в єдину Програму навчання протягом життя (Lifelong Learning Programme). Сюди входить і неформальна освіта.

Дослідники Національного інституту стратегічних досліджень стверджують, що цей вид навчання допомагає різноманітним групам населення адаптуватися до мінливих умов життя.

Відповідно до дослідження, постачальники неформальної освіти все частіше стають партнерами на всіх рівнях освіти, включно із університетською.

Неформальну освіту інтегрують у формальну, щоб краще врахувати прагнення, потреби та очікування різних навчальних груп. В Україні сьогодні немає встановлених стандартів неформальної освіти. Але є декілька платформ, які дозволяють неформально навчатися, а також створювати свої курси. Це, наприклад, Prometheus, "Інша Освіта" чи "Вище".

                                     

Студенти надають перевагу відеолекціям, навіть якщо заняття з курсу проводять в аудиторії

Дослідники з Королівського коледжу, що у Лондоні, виявили, що можливість подивитися лекції з курсу в інтернеті призвело до того, що вдвічі більше студентів перестали ходити на заняття.

А це, кажуть дослідники, спричинило значне зниження рівня успішності учнів.

Середні показники перегляду лекцій протягом курсу були невисокими, що вказувало на те, що студенти, які не приходили на заняття, не брали участь у курсі в режимі реального часу.

Більше 6 мільйонів студентів навчаються дистанційно

6 мільйонів студентів у світі обирають принаймні один дистанційний курс. Про це говорять результати дослідження, яке провела організація Digital Learning Compass. Сьогодні до 30% університетів використовують дистанційну форму навчання.

                                       

Університети тепер роботизовані

Роботи у вишах нині можуть замінити як викладачів, так і студентів. Наприклад, у Мічиганському університеті їх почали використовувати ще у 2015 році.

Роботи імітують присутність студентів, які навчаються дистанційно. У кожного студента є програмне забезпечення, за допомогою якого він керує роботом в аудиторії.

Так вони можуть пересуватися у приміщенні, бачити і говорити з викладачем та іншими студентами, оскільки в пристрої є вмонтований екран.

Майбутнє освіти за діджитал

Хоча директор Amazon і заборонив презентації PowerPoint на нарадах, за даними Дослідницької мережі  соціальних досліджень 65% людей є візуалами. Тому презентації досі залишаються хорошим способом донесення інформації для студентів.

Але для того, щоб презентація не була схожа на суцільний текст, потрібно знати деякі хитрощі візуалізації інформації. 

Поширити у соц. мережах: