Osvitanova.com.ua

 

Австралія - унікальна країна, яка займає цілий континент і до того ж відноситься до переліку країн, які надають освіту вищої якості.

Школи в Австралії поділяються на три групи. Більша частина - державні заклади, в них навчається 70% усіх школярів. Решта відвідують приватні школи, в число яких входять і пансіони для іноземних дітей. Третя група це школи церковно-парафіяльного типу.

В школи малюки починають ходити з 4.5 - 5 років. Повний цикл середньої освіти розрахований на 12 років і ділиться на три рівні: початкова (Primary school), неповна середня (Secondary school) та повна середня школа (Senior secondary school). Навчальний рік починається з лютого та закінчується в кінці грудня.

В австралійському штаті Квінсленд (Queensland) школи надають студентам найкращий вибір навчальних закладів від шкіл до університетів, що дозволяє їм досягти особистих і кар’єрних цілей. Природна краса, здоровий спосіб життя та мальовниче навколишнє середовище роблять штат Квінсленд кращим вибором. Іноземні учні часто порівнюють Квінсленд з райським місцем. В якійсь мірі це правда, адже середня температура не опускається нижче 19 і не піднімається більше 30 градусів тепла. Навколо себе учні бачать парки, літаючих папуг, дружелюбних коал та кенгуру.

Зазвичай австралійські школи інтернаціональні, в яких навчаються не тільки австралійські діти, а й учні з різних країн світу таких як: Корея, Індія, Китай, Німеччина, Італія, Бразилія, Росія та багато інших. Дітям, які мають проблеми з англійською, одразу назначають додаткові уроки англійської мови, однокласники з радістю допомагають на уроках та пропонують грати разом на перервах. Тому проблем з адаптацією дитина майже не відчуває.

Типові предмети які діти вивчають в початковій школі (Primary school) це англійська мова, читання, усна мова, письмо, людське суспільство і навколишнє середовище, соціологія та екологія, алгебра, геометрія, статистика, “probability” (щось на зразок теорії ймовірності), комп'ютерна грамотність, мистецтво і спорт, танці, драма, музика, малювання і фізична культура. Також є такий предмет як “наука”, він включає в себе хімію, фізику, астрономію. Крім того, з першого року навчання дітей вчать виступати публічно. Учням необхідно підготувати усну розповідь на якусь тему і оформити все це у вигляді презентації. В школах діє такий принцип як “show and tell”, тобто дітей вчать як висловити та поділитися своїми знаннями та думками з іншими.

Звичної для українців системи оцінювання в австралійських школах не існує. В молодших класах оцінок не ставлять взагалі. В учнів 3-6 класів є щотижневі тести, контрольні роботи та диктанти, але оцінки ставлять двічі на рік. Батьки отримують на пошту звіт, де розписані всі дисципліни та представлені оцінки від “обмеження знань” (це щось на кшталт нашої “двійки”) до “видатні знання” (наша “п’ятірка з плюсом”). Крім того, в австралійських школах існує чітка система заохочення: за кожне правильно виконане завдання, успіх або додаткову роботу учень отримує “сертифікат”. 10 звичайних сертифікатів складаються в грамоту від вчителя, 10 грамот від вчителя - в грамоту особисто від директора школи, 10 грамот від директора - в значок з відзнакою, який кріпиться на форму.

У початковій школі всі уроки веде один вчитель, який щороку змінюється, так само як і склад класу! Паралельні класи міксують між собою. Вважається, що таким чином щороку у дитини з'являється можливість показати себе в колективі, якщо відносини не склалися в минулому році, вони складуться в новому. Також в класі крім основного вчителя неодмінно присутній помічник, а інколи і кілька, особливо при активних заняттях. Згідно австралійського законодавства на 12 дітей повинен бути один вчитель.

Домашні завдання видаються на тиждень і включають в себе, наприклад, зразок досліджуваної на поточному тижні букви або цифри, тематичну розмальовку і тому подібне. Обсяг домашніх завдань поступово, від класу до класу, збільшується, але в цілому (згідно з державними приписами) не перевищує 30-40 хвилин в день.

Зазвичай в школах відсутній спортивний зал, уроки фізкультури проходять завжди на вулиці, а в дощову погоду просто відміняються. За спортивні досягнення видаються окремі нагороди у вигляді прапорців. Школярі старших класів можуть навіть займатися серфінгом на уроках фізкультури, якщо їх школи розташовані недалеко від океану.

Перехід з початкової школи в старшу, тобто з 6 в 7 клас відбувається не так як в звичних для нас українських школах, коли, по суті змінюється тільки номер класу, а учитель та учні залишаються колишніми. В Австралії це все одно що піти в нову школу. Новими будуть програма, і однокласники, і вчителі і сама школа. Перед учнем стоїть завдання вибрати майбутню спеціалізацію і відповідно прийняти рішення про подальшу, післяшкільну, освіту. Дітей відбирають за результатами навчання в 6-му класі, подати документи можна відразу в кілька вищих шкіл. Деякі батьки віддають своїх дітей в спеціальні підготовчі класи, для того щоб вони набрали якомога більше балів і могли вибрати більш престижну школу.

У 11-12 класах, що мають вирішальне значення для остаточних випускних оцінок, учневі необхідно вибрати і вивчити шість предметів. Досить складна система оцінки знань випускника передбачає написання декількох обов'язкових робіт великого обсягу, що проходять перевірку на рівні штату.

Після закінчення 12-го класу кожному учневі, який претендує на вступ до університету, на додаток до сертифікату про середню освіту в результаті складних обчислень виставляється бал OP (Overal Position), який відображає рівень випускника серед всіх випускників штату, які претендують на вступ до вузу в поточному році. Найвища оцінка OP1 практично гарантує надходження в усі університети Австралії на всі спеціальності. OP від ​​2 до 5 дає можливість поступити в хороший університет на більшість спеціальностей. У старших класах учні беруть участь в програмах професійного навчання. На практиці це навчання проходить безпосередньо на підприємствах. Не рідкість, коли випускник до моменту закінчення школи має сертифікати про професійне навчання, які теоретично дозволяють йому працевлаштуватися.

Отже можемо зробити висновок, складається враження, що шкільне життя в австралійських школах більшою мірою “fun”, ніж обов’язок. Діти не втрачають бажання вчитися до кінця першого класу. Цікаві життєві та різноманітні творчі завдання, відсутність одноманітних вправ робить навчання приємним і веселим. Навіть занудні вправи по орфографії перетворені в азартний спелофон (spellathon), в ході якого класи змагаються в тому, хто зробить менше помилок.

В цілому, до 11 класу, отримавши уявлення про все розмаїття людських знань і умінь та спробувавши себе у багатьох видах діяльності, підліток може прийняти самостійне рішення про те, що він хоче отримати від життя. Розподіл учнів у старшій школі на академічний і професійний потоки забезпечує задоволення різноманітних потреб молодих людей, дозволяє сфокусуватися на обраній галузі знань і вивчити необхідні предмети поглиблено.

Більш краще зрозуміти процес навчання із середини Вам допоможуть історії двох дівчат, які були учнями “Helensvale State High School” в Австралії: погляд Вероніки з Німеччини та враження Анни з Бразилії.



 

Поширити у соц. мережах: