Osvitanova.com.ua

У кожного з нас лише одне життя, але книги дозволяють пізнати мудрість тисяч людей. Коли автори пишуть, переписують і редагують, вони перетворюють власні думки на найкращу версію себе. Читаючи, ви нібито проводите час із розумною людиною в медитативному стані.

Як і будь-яка інша технологія, книги, що їх читатимете без цілі, не дадуть нічого. Однак якщо навчитися правильно оцінювати, вибирати й купувати літературу, читання здатне розвинути безцінні звички.

1. Ви порозумнішаєте без усіляких чарівних пігулок

Книги — найкраща заміна ноотропам — лікам, що стимулюють розумову діяльність, покращують пам’ять і підвищують здатність до навчання. Якщо ноотропи з часом перестають мати хоча б якийсь ефект, читання постійно покращуватиме ваш розум. Окрім цього, побічні ефекти читання давним-давно відомі, чого не скажеш про пігулки. 

Читайте по 500 сторінок кожен день. Так формується знання. Воно накопичується, як складні відсотки. На це здатна будь-яка людина, але, запевняю вас, далеко не всі будуть це робити. Воррен Баффетт

2. Ви постійно оновлюватимете власні знання

Більшість книг були написані тоді, коли автори перебували у стані потоку. Письменники передають свою мудрість майже без домішки власних его. Як тільки читач, який шукає мудрості, вловлює ці слова і входить у власний стан потоку, відбувається магія.

Читаючи протягом достатнього проміжку часу, ви відчуєте, немов розум модернізувався. Після такого оновлення проявити себе у розмові, формулювати власні думки в письмовому вигляді буде значно простіше.

3. Ви навчитеся бути наодинці

Американський філософ Єрік Хоффнер якось сказав: "Наодинці з собою ми в поганій компанії".  Однак це можна виправити, хоча й доведеться добряче попрацювати. 

Читаючи книги, роблячи паузи для роздумів і постійно покращуючи себе, ми здатні розвинути звичку спокійно сидіти в кімнаті наодинці. Так можна побороти одну з найголовніших проблем людства, про яку говорив французький математик Блез Паскаль: "Усе нещастя людей від того, що вони не здатні спокійно сидіти у своїй кімнаті".

4. Ви звикнете безпосередньо переймати досвід

Жага до мудрості — єдине бажання, яке можна легко задовольнити без ризику надто захопитися. Прочитавши достатньо, ми заряджаємося хорошими ідеями й хоробрістю, тому стаємо готові досліджувати світ.

Підживлені чиєюсь мудрістю, ми радо відправляємося в подорож разом із героями книги. Це означає, що ми гарантовано отримуємо безпосередній досвід у реальному світі.

5. Ви навчитеся концентруватись

Що більше ми читаємо й проводимо часу разом із книгами, то більше фокусуємось на практикуванні концентрації уваги і медитації. Завдяки читанню ми стаємо спокійнішими та більш терплячими, вчимося зосереджуватися на одній-єдиній речі протягом довгого періоду.

6. Ви зрозумієте переваги стратегічної ізоляції

Нам необхідне відчуження, щоб не втратити глузд у цій культурі. Теренс Кемп Маккенна

Читання — одна з найновіших і прийнятних для суспільства причин побути наодинці. Якщо хочете, щоб оточення вас поважало, немає кращого варіанту стратегічної ізоляції, аніж книги. Вони рятують від натовпу.

7. Ви звикнете говорити правду

Я спокійний, звісно, що своє письменницьке завдання я виконаю за будь-яких обставин, а з могили — ще успішніше та незаперченіше, аніж живим. Нікому не загородити шлях правди, і за рух її я готовий прийняти навіть смерть. Однак, можливо, багато уроків нарешті навчать нас не зупиняти перо письменника за життя? Це ще жодного разу не прикрасило нашої історії. Олександр Солженіцин, письменник

Є багато людей, які ненавидять думати. Коли вони чують щось розумне, реагують немов звірі. Багато хто терпіти не може, коли інші намагаються докопатися до правди і зрозуміти, як влаштований наш світ. А найважливіші таємниці, як зазначив американський філософ Лео Штраус, найчастіше приховані саме у книгах.

Більшість творчих людей знають це і переконані, що єдиний спосіб донести істину — зробити це у книзі чи притчі. Упродовж усієї історії ті, хто змушували інших мислити, зазвичай були цапами-відбувайлами чи навіть втіленням пекла. Книги дають можливість усе це пережити і, незважаючи ні на що, поширювати власні ідеї.

{{read_more|Читайте також| 5585, 4316}}

Джерело титульного фото Depositphotos

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: