Osvitanova.com.ua

Визначення часу за годинниковими стрілками може бути проблематичним для багатьох учнів. Але для початку потрібно, аби учні вже добре знали цифри. Це нероздільний процес. Тому, перш за все, пропонуємо на розгляд комплексні вправи та підходи, які можна використати на уроках у процесі вивчення часу за годинником.

1. Розігрів

Залучіть учнів до цифрової гри, протягом якої вони будуть промовляти цифри. Бажано використовувати числа у діапазоні 1-59. За основу можете використати гру «Бінго».

Роздайте дітям картки з сіткою довільних чисел у діапазоні 0-59. Для себе зробіть демонстративні картки з цифрами, які будете діставати у довільному порядку. Клас має промовити цифру, яку ви покажете, а також знайти та відмітити її в себе на гральній сітці (якщо цифра там є). Гра може тривати доти, поки хтось із учнів не закреслить рядок цифр та не крикне «Бінго».

                                                                

2. Вкажіть час: години

Намалюйте на дошці обличчя, а навколо нього цифри від 1 до 12, аби продемонструвати принцип роботи годинника. Напишіть, наприклад, 7:00 та 11:00 поряд з обличчям. Нагадайте, що коротка стрілка показує години та має бути намальована першою. Проговоріть «сьома година», а клас може повторити, також діти можуть сказати, де саме малювати стрілку та якого розміру вона буде.

3. Вкажіть час: хвилини

Навколо обличчя на дошці вкажіть цифри, що допоможуть орієнтуватись у хвилинах (5, 10, 15, 20 і т.д., або ж 0, 15, 30, 45). Нагадайте, що хвилинна стрілка є довшою за годинну. Покажіть, як на годиннику виглядатиме 8:45. Також можете вказати час стрілками, а учнів попросіть його озвучити. Запитуйте: «Котра година?».

Розкажіть, що в жодному разі не можна говорити: «Скільки часу, скільки годин, скільки времені, которий час тощо».

4. Метод асоціацій

Допоможіть створити учням асоціативний ряд, який стосується сприйняття часу. Наприклад, 8:30 – зображення хлопчика, який йде до школи, 22.00 – цей хлопчик спить. Це можуть бути зарані підготовані картки, а можна разом створити малюнки на цю тему на окремому уроці.

5. Про час словами, а не цифрами

Якщо учні вже вивчили цифри, то вже можна розказати, що на позначення часу є й окремі слова. Наприклад:

полудень;

північ;

чверть.

Розкажіть казку «Про три прийменника ПоНаДо»

Жили у двох сусідніх королівствах чаклуни. Вони ворогували, ніколи не вітались і, взагалі, були нечемними один з одним. Одного разу на їх королівства вирішив напасти дракон. І захисту від нього не було, бо страшенно могутнім був. Він підійшов до кордонів обох королівств та почав вогнем палити ліси, врожаї. Біди великої наробив.

Порятувати ці землі могли тільки ці два чаклуни, але лише тоді, коли об’єднають свої сили. Вони й думати про таке не хотіли. Прийшли до них люди та стали благати: «Порятуйте нас, проженіть від нас дракона». І один відмовився, і другий, невблаганні. Вже тоді королі їх королівств вислали гінців з повідомленням, коли чаклуни мають прибути, аби дракона проганяти.

Примчався один гонець та й каже:

- Король наказав прибути на місце за чверть по третій.

А другий прийшов до іншого чаклуна та й говорить:

- Вам наказано прибути на місце битви чверть на третю. Будете разом боронити землі.

Схопилися чаклуни, зібрали свої зілля, аби вчасно дістатися поля бою. Тільки один думав, що має прийти о 15.15, а другий о 14.15. Два прийменники ледь не знищили королівства та чаклунів.

Добре, що один запізнився на півгодини, а других приїхав трохи раніше, тому зустрілися вони рівно за чверть до третьої та разом здолали дракона.

Пропонуємо до вашої уваги декілька цікавих способів навчити дітей розбиратися з часом. Ми обрали 5 найбільш цікавих вправ та додали до них шаблони, які ви можете роздрукувати для використання на уроці.

1. Котра година?

Напевно, це відома усім тренувальна вправа. Для його виконання потрібно роздрукувати шаблони годинників та вирізати їх. Рекомендуємо взяти більш цупкий папір (картон чи навіть просто папір з коробок цукерок). Запропонуйте учням прикрасити годинники так, як вони самі захочуть.​​​​​​​

Якщо діти вже можуть самостійно розбиратися, що значить велика чи мала стрілка, то нехай вказують час, який ви назвете, без сторонньої допомоги. В іншому випадку намалюйте стрілки ви. Розкажіть, у кого який час, школярі можуть записати його. Папірець у вигляді годинника може допомогти виконати декілька вправ:

Вишикуватись у порядку зростання чи спадання часу на кожному годиннику.

Групова робота: у межах однієї групи учні записують у таблиці, котра година вказана у кожного з учасників.

Запропонуйте знайти пару з однаковим часом серед однокласників.

Матеріал до друку (роздаткові шаблони) знаходяться тут.

2. Час мультиків!​​​​​​​

Хороша вправа, якщо ви разом з класом переглядаєте фільм чи мультик. Попросіть дітей записувати час початку та кінця мультику, чи у процесі його перегляду. Ми ж пропонуємо шаблон, з яким можна працювати таким чином:​​​​​​​

Учень на пустих годинниках записує, коли саме мультфільм почався та коли закінчився. По завершенню вправи запропонуйте намалювати у вільному полі плакат чи афішу мультфільму. Також попросіть написати час тривалості відео у цифровому форматі.

Якщо немає можливості переглядати фільми, просто розкажіть, які стрічки йдуть в кіно, коли починаються та скільки тривають. Додатково можна порахувати, коли ті закінчаться. Варіантів безліч, у шаблони можете вписати початок та кінець будь-якої дії, а також намалювати ілюстрацію до неї.

Матеріал до друку (роздаткові шаблони) знаходяться тут.

3. Часові шпигуни

Заздалегідь підготуйте пронумеровані паперові годинники (роздруківки) та розмістіть їх по класу. На кожному годиннику вказано певний час. У процесі виконання ваш клас - це шпигунська команда, у кожного є свій паперовий бланк для заповнення. Завдання може бути простим: «Запишіть котра година на годинниках під номерами».​​​​​​​

А можете все ускладнити. Під годинником прикріпіть завдання, наприклад: «Скільки часу на годиннику буде через 15 хвилин?». Правильну відповідь потрібно записати у бланк.

Матеріал до друку (роздаткові шаблони) знаходяться тут.

4. Час для...​​​​​​​

Можна використати у якості домашнього завдання. Роздайте бланки учням та попросіть вказати час, який вони витрачають на виконання певних задач. Суть задачі у фіксуванні тривалості та вирахування витраченого часу на різноманітні заняття. Це може бути відвідування гуртків, читання, час на домашні завдання, перегляд мультфільмів, прогулянка тощо.​​​​​​​

До речі, це чудова вправа, яка навчить учнів організованості. Вона дозволить усвідомити цінність часу та навчить плануванню.

Поширити у соц. мережах: