Osvitanova.com.ua

Як так сталося, що Ілон Маск у свої 45 зміг створити 4 багатомільярдні компанії в різних сферах – програмне забезпечення, енергетика, транспорт і аерокосмічна промисловість?

Пояснюючи успіх Маска, люди відзначають його героїчну робочу дисципліну (він регулярно працює 85 годин на тиждень), його незвичайний погляд на майбутнє і неймовірну стійкість до стресів.

Але цих пояснень недостатньо. Адже безліч людей наділені такими ж рисами, але не досягли такого успіху, як Маск. Тож що конкретно він зробив по-іншому?

Прочитавши десятки статей і книг, переглянувши відео про Маска, я помітив величезний пазл, який люди не беруть до уваги. Згідно з усталеною думкою, щоб стати в чомусь успішним, потрібно зосередитися на одній конкретній галузі. Але Маск порушує це правило. Він має досвід у всьому: від ракетобудування, інженерії, фізики й штучного інтелекту до сонячної енергії та енергетики.

Вивчивши біографію Маска і академічну літературу, пов’язану з навчанням і спеціальними знаннями, я прийшов до висновку, що всі ми повинні освоювати знання з різних галузей, щоб збільшити шанси на великий успіх.

Міф про майстрів на всі руки

Якщо вам подобається здобувати знання в різних сферах, то ви напевно чули такі поради: “Подорослішай. Зосередься на чомусь одному”. “Вміти все — означає не вміти нічого”.

Зазвичай, люди вважають, що якщо ви намагаєтесь охопити декілька сфер, то здобуваєте поверхневі знання і ніколи не станете майстром хоча б в чомусь одному.

Але історія показує, що це не так. Навчання в кількох сферах забезпечує інформаційну перевагу (і, отже, інноваційну перевагу), тому що більшість людей зосереджуються тільки на чомусь одному.

Наприклад, ви працюєте в сфері технологій. Всі інші просто читають технічну літературу, а ви також маєте знання з біології; значить, ви можете придумати такі ідеї, на які інші не здатні. І навпаки: якщо ви вивчаєте біологію, але також розумієте як влаштований штучний інтелект, у вас є інформаційна перевага над усіма іншими, хто зосередився на одній сфері.

Попри це базове спостереження, мало хто насправді вчиться чогось нового, що знаходиться за межами його галузі.

Суперсила Маска — в «трансфері знань»

Починаючи з раннього підліткового віку, Ілон читав по дві книги в день з різних дисциплін. Якщо ви читаєте одну книгу за місяць, Маск прочитає в 60 разів більше книг, ніж ви.

Спочатку він читав наукову фантастику, філософію, релігійну літературу, книги з програмування, а також біографії вчених, інженерів і підприємців.

Дорослішаючи, Маска почала цікавити фізика, інженерія, дизайн продукції, бізнес, технології та енергетика. Ця жага до знань дозволила йому ознайомитися з предметами, про які він ніколи б не дізнався в школі.

Одна з особливостей Маска, про яку більшість інших людей навіть не підозрює, — трансфер знань.

«Трансфер знань» полягає у тому, щоб застосовувати знання, які ми вивчаємо в одному контексті, до інших ситуацій в інших галузях. Тобто те, що ми вивчили в школі або прочитали в книзі, застосовуємо до «реального світу». Аналогічно – те, що ми дізнаємося в одній галузі, можемо застосувати до іншої.

Ось у чому Маск по-справжньому неперевершений. З деяких його інтерв’ю можна зрозуміти, що у нього є унікальний двоетапний процес для здійснення трансферу знань.

По-перше, він перетворює знання в фундаментальні принципи

Дослідження показують, що перетворення знань в глибші абстрактні принципи полегшує перенесення знань. Такий метод допомагає інтуїтивно розуміти базові принципи — контрастні випадки. Розглядаючи безліч різноманітних випадків, в процесі вивчення чого-небудь, ми починаємо на рівні інтуїції розуміти, що є найважливішим з усієї маси інформації, а також створюємо власні комбінації.

Як це можна застосовувати в повсякденному житті? Занурюючись в нову сферу, ми не повинні просто використовувати один підхід чи кращий метод. Ми повинні досліджувати безліч різних підходів, розібрати кожен з них, а потім порівняти й зіставити їх. Це допоможе нам розкрити основні принципи.

По-друге, він реконструює фундаментальні принципи в нових сферах

Другий етап процесу трансферу знань містить в собі застосування фундаментальних принципів, які він вивчив в області штучного інтелекту, технологій, фізики та інженерії, в окремих галузях:

в аерокосмічній галузі для створення SpaceX;

в автомобільної промисловості, щоб створити Tesla з функціями автономного руху;

в залізничній промисловості, щоб придумати Hyperloop;

в авіації, щоб придумати електричний літак, який злітає і приземляється вертикально;

в IT, щоб побудувати PayPal;

в IT, щоб створити некомерційну організацію OpenAI, яка допоможе запобігти негативному впливу створення штучного інтелекту.

Кіт Голйоак, професор психології UCLA і один з провідних світових фахівців з міркувань на рівні аналогій, рекомендує ставити собі такі два запитання, щоб відточити свої навички: “Що це нагадує мені?” і “Чому воно нагадує мені саме це?”

Якщо ви міркуватимете в цих двох напрямках, коли будете ознайомлюватися з іншими галузями, то натренуєте свій мозок.

Підсумок: успіх Маска — не магія, а правильний процес навчання

Тепер ми починаємо розуміти, як Маск став експертом-універсалістом світового рівня:

багато років читав в 60 разів більше, ніж типовий завзятий читач;

читав книги з різних дисциплін;

постійно застосовував те, що дізнався, перебудовуючи ідеї в фундаментальні принципи і відновлюючи їх по-новому.

Головне, чого нас вчить історія Маска, — те, що ми не повинні приймати за догму, ніби вузька спеціалізація — це найкращий або єдиний шлях до кар’єрного успіху.

Якщо ми витратимо час на вивчення базових понять в різних галузях і завжди будемо застосовувати ці концепції в реальному житті, то обмін між цими галузями стане набагато простішим і проходитиме швидше.

Коли ми створюємо резервуар основних принципів і пов’язуємо їх з різними галузями, раптово отримуємо суперсилу, яка допомагає отримувати такі знання, про які ми ніколи раніше навіть не підозрювали.

Розуміння цієї здатності Ілона Маска допомагає нам отримати уявлення про те, як він зміг прийти в індустрію, яка існує вже понад 100 років, і докорінно змінити те, як ця індустрія конкурує з іншими галузями.

Ілон Маск, безумовно, особливий індивід, але в його здібностях немає нічого надприродного.

Приєднуйтесь до нашої сторінки і групи у Фейсбуці, спільнот у Viber та Telegram

Поширити у соц. мережах: