Osvitanova.com.ua

 

"Мова - ДНК нації":

 

- освітній проект для тих, хто хоче вдосконалити свої знання української мови;

- спроба трьох небайдужих людей поділитися закоханістю в рідну мову;

- мрія про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською.

- це онлайн-ресурс, на якому креативно викладено поради, правила та вправи з правопису української мови.

Наразі в команду проекту входить 6 людей:

 

Паша Мельник-Крисаченко

 Арт-директор, ілюстратор

 

 

 

 

 

 

Наталя Клименко

Засновниця проекту, автор текстів і вправ, PR - менеджер

 

 

 

 

 

 

Олександр Клименко

Веб - розробник

 

 

 

 

 

 

Віталій Благодір

Розробник крос-платформених мобільних застосунків

 

 

 

 

 

 Ірина Іванова

Підготовка ідей для зображень і вправ

 

 

 

 

 

Іра Джуранюк

Створення анімації

 

 

 

 

 

 

Проект розпочався в квітні 2014 року зі сторінки в соціальній мережі Facebook, котра тільки за декілька тижнів набрала понад 13 тисяч послідовників!

Подружжя оригінально підійшло до проблеми вивчення та удосконалення української мови у чудових ілюстраціях, де Лепетун (язичок) розповідає, як правильно вживати слова, вирази, наголоси та багато іншого.

Ці ілюстрації не залишили байдужими тисячі людей і ця хороша ініціатива переросла в блискучий проект! Ще тоді Наталя розповіла про ідею створити сайт, мобільний застосунок, книги і не тільки! Але не все відразу, поступово.

На початку 2015 року у проекту з’явився сайт з різними розділами, які поступово наповнюються. Розділ бібліотека вміщує ілюстровані правила, які можна легко відсортувати й ознайомлюватися з потрібною категорією (фразеологізмами, синонімами, паронімами, антисуржиком тощо). Найцікавіша і найулюбленіша категорія на сайті - вправи! За допомогою цих цікавих тестів з української мови можна не лише перевіряти, а й удосконалювати свої знання.

На початку 2015 року у проекту з’явився сайт з різними розділами, які поступово наповнюються. Розділ бібліотека вміщує ілюстровані правила, які можна легко відсортувати й ознайомлюватися з потрібною категорією (фразеологізмами, синонімами, паронімами, антисуржиком тощо). Найцікавіша і найулюбленіша категорія на сайті - вправи! За допомогою цих цікавих тестів з української мови можна не лише перевіряти, а й удосконалювати свої знання.

В першу річницю існування проекту з командою, яка налічує всього 3 людини, "Мова - ДНК Нації" створила понад 200 правил із Лепетуном, сторінка у Facebook налічувала понад 22 тисячі фанів, а на сайті зареєструвалося 11 тисяч користувачів, які 24 тисячі разів виконували вправи.

В грудні 2015 року команда запустила мобільний застосунок для вдосконалення знань з української мови на платформах iOS та Android – Mova. Якщо ви ще не завантажили застосунок, радимо це виправити - Mova на iOS та Mova на Android.

Лише за перші три дні після запуску мобільний застосунок здобув 1 місце серед безкоштовних застосунків у категорії "Освіта" у Google Play. 20 тисяч людей завантажили застосунок (9907 власників iOS і 10614 власників Android) станом на 23.12.2015. А кількість зареєстрованих користувачів на сайті "Мова - ДНК Нації" зросла до 32 тисяч. 

 Творці цього проекту Наталя Клименко та Павло Мельник-Крисаченкоякі люб'язно погодилися на інтерв'ю, щоб розповісти більше про свій мовний проект.

 

 

Розкажіть, як з'явилася ідея створення такого чудового проекту?!

Під час страхітливих днів у лютому цього року я шукала вдома на полицях "Кобзар" Шевченка, щоб почитати і набратися сил, а натрапила на книгу Бориса Антоненка-Давидовича "Як ми говоримо". Почала читати і відразу зрозуміла, що в захваті.
Спершу я розповіла всім друзям, що варто говорити "просто неба", а не "під відкритим небом". Згодом потреба ділитися закоханістю до мови почала зростати. Так і з'явилася ідея сторінки.
Назву сторінки, логотип і головного героя – лепетуна – придумав мій чоловік Паша. Це він створює всі ілюстрації, а я підбираю теми, пишу тексти, відповідаю на численні запити, які до нас надходять.

 

 

 

Скільки часу у вас займає проект? Це хоббі чи постійна робота?
 

 

Постійна робота у нас інша, а цей проект ми вважаємо сімейною суспільно корисною діяльністю :) Скільки це займає часу? У мене досить багато. Мінімум – 1-2 години у будні дні та декілька годин на вихідних. Іноді більше.
Взагалі мій день починається з чашки кави та перегляду коментарів і запитів, що до нас надійшли. Потім публікую нову картинку. Ввечері після роботи підбираю нові теми, відповідаю на нові запити. У Паші це займає трохи менше часу – декілька годин на тиждень.

 

Які були відчуття, коли запускали проект? Чи сумнівалися?

 

Я не сумнівалася, а хотіла зробити це якомога швидше!

 

Формування матеріалу займає багато часу та знаннь. Де ви їх черпаєте та шукаєте ідеї для натхнення?

 

Більшість ідей для картинок беру з повсякденного життя, то десь побачила-почула чергову помилку чи скалькований фразеологізм, то друзі-колеги допомагають з ідеями.
Крім того, нам багато людей пишуть на сторінку, просять щось проілюструвати. І, звісно, я читаю-перечитую прекрасних мовознавців – Антоненка-Давидовича, Караванського, Шевельова, Пономаріва, Сербенську…

 

 

 

Плануєте і далі розвивати цей проект чи маєте вже на меті наступний?! Чи плануєте випустити книгу зі своїми ілюстраціями?! 

 

У нас багато ідей щодо розвитку проекту "Мова – ДНК нації" – сайт, мобільний застосунок, книга і не тільки! Але не все відразу, поступово.

 

Що кажуть ваші рідні та знайомі? І взагалі, які отримуєте коментарі, думки та ідеї від послідовників у соцмережах?

 

Ми відчуваємо шалену підтримку не лише від рідних, друзів і колег, а й від наших фанів, які пишуть нам листи, дякують, пропонують нові ідеї, свою допомогу. Це неймовірно надихає!

 

 

 

Напевне, спілкуючись, Ви подумки виправляєте мову співрозмовника ;) Чи й не тільки подумки?

 

Насправді, ні. Я дуже толерантно до цього ставлюсь. Просто намагаюсь звертати увагу на поширені помилки, щоб потім з ними "боротися" за допомогою нових картинок.

 

Ви розпочали з удосконалення мови, а що б ще вам хотілося змінити чи покращити у нашій країні?

 

У нашій країні треба дуже багато змінювати, але я вірю, що всі разом ми це зможемо зробити. Головне, щоб у нас запанував мир, і кожен намагався робити щось корисне для країни – "віддавати", а не лише вимагати. От я мрію, щоби в Україні говорити українською було модно. І докладатиму всіх зусиль, щоб цьому сприяти.

 

Щиро дякую за інтерв'ю! Бажаю вашому проекту подальшого стрімкого розвитку та всеукраїнського успіху! 

 

Дякую Вам за інтерес до нашої ініціативи!

Поширити у соц. мережах: