Osvitanova.com.ua

Автор тексту: Аліна Мірошникова

Хто вирішив, що вчитися треба, коли ще навіть не всі прокинулися? Штат Каліфорнія (США) намагається законодавчо заборонити школам починати заняття раніше 08:30. Дебати викликали резонанс і в інших країнах: є дані про те, що ранній початок занять погіршує не тільки успішність дітей, а й їхнє здоров’я. Зібрали та переклали для вас усі найцікавіші думки зарубіжних експертів з цього приводу.

Вкрадений сон

В Україні також чимало сонних дітей за партами: більшість шкіл запрошує учнів на 08:00. У великих містах навчальні заклади стартують на півгодини пізніше, бо учні добираються до них з інших районів через ранкові затори. О 09:00 починаються заняття в опорних школах, куди дітей привозять на автобусі з навколишніх сіл. І лише кілька альтернативних навчальних закладів відкриваються о 09:30 і рекламують це як особливу послугу.

Кен Робінсон, спікер TED, міжнародний радник з розвитку креативності, у своїй книзі «Освіта проти таланту» (2012) стверджує: саме неправильний розклад спричиняє депресію, набір зайвої ваги та зниження імунітету в дітей, які регулярно недосипають.

Через нинішній розклад уроків щомісяця підлітки сплять менше норми на 50 годин: бо засинають близько опівночі, а просинаються о шостій-сьомій ранку.

Кожен четвертий опитаний американський школяр спить не більше шести годин. Центр США з контролю і профілактики захворювань, об’єднавши багато досліджень, в яких взяли участь понад 30 тис. школярів, визначив: сонні тінейджери частіше п’ють низькоякісну каву, їдять солодощі, курять, п’ють пиво. Пізніше це може спричиняти діабет і серцево-судинні захворювання.

Майже всі підлітки — «сови»

Чимало людей вважають: сучасні діти мало сплять, бо їх не вчать дисципліни, не відправляють вчасно до ліжка, і це — клопіт батьків. Але медики вважають інакше, особливо коли йдеться про учнів середньої та старшої школи, пояснює the Сonversation.

Ще 14 років тому дослідники з Мюнхенського університету довели, що гормональна перебудова впливає на біоритми. Майже всі підлітки — «сови». І тільки після 25 років формуються індивідуальні особливості.

Мозок тінейджера на дві години відстає від часу дорослих, тобто для них екологічно засинати опівночі, а прокидатися о восьмій-девятій ранку.

На думку директора Центру дослідження сну в Бостонській дитячій лікарні Джудіт Оуенс, яка викладена в USA today, урок о восьмій ранку для підлітків — те саме, що для дорослих — о четвертій годині ночі. Спробуйте вивчити щось у цей час і оцініть відчуття та результати.

Фахівці Університету Невади довели: оптимальний час для початку навчання — 11:00. На жаль, за такого розпорядку у вчителів на третьому-четвертому уроці активність буде мінімальною.

Чотири роки тому Американська академія педіатрії рекомендувала школам хоча б не починати уроки раніше 08:30. Але мало хто з керівництва шкіл до цього прислухався.

Чим пізніше — тим успішніше

За словами матері трьох дітей Террі Снайдер, керівника американської організації «Почати уроки пізніше», для змін потрібно більше, ніж висновки дослідників, пише The Atlantic. Тому активісти на місцях намагаються донести до всіх вчителів і батьків ідею: уроки о восьмій ранку — це шкідливо.

Президент Національної асоціації директорів середніх шкіл США Джейн Еллсперманн теж виступає за нововведення. Ще будучи директором школи у Флориді, 14 років тому, вона перенесла на 2,5 години пізніше перший урок і переконалася, що учні стали набагато бадьорішими і не втомлюються до кінця дня.

Три-чотири роки навчання по-новому в деяких школах Міннесоти показали, що діти стали набагато активнішими, ніж раніше,пише USA today. Вчителі та батьки вважають, що витрати, пов’язані зі зміною роботи шкільних автобусів, графіками роботи вчителів і перенесенням позашкільних заходів, вартували того.

Вже отримані й наукові дані щодо нового досвіду. Наприклад, в одному окрузі Вашингтона, де навчальні заклади відсунули час початку уроків на одну годину, школярі переважно сплять по вісім годин. До експерименту це вдавалося вдвічі меншій кількості учнів.

У восьми американських школах, де ввели такі самі новації, 9 тис. школярів отримали кращі бали та успішніше пройшли тестування з усіх точних наук та англійської мови.

У цілому, у 19 штатах США цього навчального року школи зрушили на годину вперед початок уроків.

Школярам подобається нововведення

Інші країни теж не відстають. У 2013 році Академія UCL в Лондоні стала першою британською школою, яка ввела навчання з десятої ранку. Три роки тому в Hampton Court House School (Велика Британія) початок уроків перенесли аж на 13:30.

Директор приватної школи Гай Холлоуей переконаний, що це зберігає учням здоров’я.

А діти підтримують, кажуть: «Хочемо висипатися в ліжку, а не на уроці математики».

Британський проект Teensleep, що стартував минулого року, об’єднав 100 шкіл, де ввели навчання для підлітків з десятої ранку. Зміни в житті учнів будуть ретельно досліджувати вчені, щоб розібратися, наскільки це вплине на здоров’я та якість навчання.

У Канаді одна з областей провінції Онтаріо та приватна школа в Торонто торік ввели навчання з 10:00. Вчителі відзначають поліпшення успішності й відвідуваності.

Аргументи проти: зовсім втратять режим

Але противників таких змін також чимало. Наприклад, директор Королівської гімназії Ньюкасла Бернард Траффорд у виданні Tes стверджує, що підлітки лягатимуть спати ще пізніше, коли знатимуть, що їм можна пізніше вставати на заняття.

При цьому вони довше сидітимуть при штучному освітленні та дивитимуться в екрани й монітори. А це ще більше порушить цикл сну, тож учні спатимуть ще менше, ніж раніше.

Недарма минулого року каліфорнійський законопроект (про заборону починати уроки до 08:30) був відкладений для доопрацювання. Проти нього виступає, зокрема, Каліфорнійська асоціація шкільних рад. Вчителів не влаштовує, що після занять у дітей залишається менше часу на спорт, підробітки та виконання домашніх завдань.

У 1970-ті роки половина дітей самостійно ходили в школу. Зараз же в США шістьох із семи учнів підвозять на машині батьки, які поспішають на роботу, уточнює KQED. Отже, їм доведеться або наймати нянь, або завозити дітей за годину до початку уроків, і ті досипатимуть за партами.

Схожі проблеми зараз виникли в Білорусі, де цього навчального року вперше 90% шкіл почали працювати з 09:00 (за особистим розпорядженням президента Олександра Лукашенка). Багато учнів, замість того, щоб досипати, проводять вранці в школі годину в очікуванні уроків.

Але вже з’явився і досвід вирішення таких проблем. Наприклад, у канадському коледжі Рідлі, де уроки стартують о 09:15, ранковий час, що звільнився, заповнили різноманітними пропозиціями спортивних занять: баскетболом, футболом, бігом, йогою…

Це не уроки, участь не обов’язкова, але для тих, кому зручніше приїжджати раніше, — справжня знахідка. Своєрідну зарядку учні вибирають значно охочіше, ніж навчання, і вважають, що вона допомагає підбадьоритися перед початком шкільного дня.

Поширити у соц. мережах: