Osvitanova.com.ua

Вільям Джеймс Сідіс оцінюється деякими біографами як найобдарованіша людина на Землі.

Ось моменти біографії, породили цю думку:

Вільям навчився писати до кінця першого року життя.

На четвертому році життя він прочитав Гомера в оригіналі.

У шість років вивчив аристотелевську логіку.

Між 4 і 8 роками написав 4 книги, включаючи одну монографію з анатомії.

У сім років здав іспит Гарвардської медичної школи з анатомії.

До 8 років Вільям знав 8 мов - англійську, латинь, грецьку, російську, іврит, французьку, німецьку і ще одну, яку він винайшов сам.

У зрілому житті Вільям вільно володів 40 мовами, а, за твердженнями деяких авторів, це число досягало 200.

У 11 років вступив до Гарвардського університету і незабаром вже читав лекції в математичному клубі Гарварда.

Він закінчив Гарвард з відзнакою в 16 років.

Вражає? Тільки історія життя генія досить трагічна. IQ хлопчика досягав 250-300 балів. Але, як і всі генії, він не асоціальним, не міг спілкуватися з людьми.

Вільям народився в 1898 році в родині Бориса і Сари Сідіс, єврейських емігрантів з Росії. Сім'я влаштувалася в Нью-Йорку, батьки мали неабиякі здібності. Борис став піонером в дослідженні психології, отримавши вчений ступінь в Гарвардському університеті і викладаючи в ньому психопатологію. Сара закінчила медичний факультет Бостонського університету, але через два роки кинула свою кар'єру в зв'язку з народженням Вільяма.

Для виховання Вільяма використовували інноваційні для того часу методи психології. Буквально з перших місяців життя Вільям поглинав інформацію в немислимих обсягах.

Вивчати алфавіт почали на дерев'яних кубиках. Батько при цьому процесі вводив хлопчика в гіпнотичний стан, щоб той повторював за ним букви. У 6 місяців малюк зміг вимовити перші два слова - door і moon, а не «мама» і «тато». У 8 місяців він самостійно їв з ложки і розпізнавав всі букви на кубиках. В 1,5 року читав вголос газету, а замість звичного для всіх розвитку моторики на іграшках набирав текст на друкарській машинці. У 5 років вивчив латинь, іврит, грецьку, російську, французьку та німецьку мови. А в 6 років фотографія Вільяма, що надійшов в школу і за півроку освоїв всю програму класу, з'явилася на першій шпальті New York Times.

Коли дитині було 9, його батько спробував переконати керівництво Гарварда, що його син уже готовий до вступу, але там скептично поставилися до ідеї, що студентом поважного університету стане дев'ятирічний хлопчик. Проте, в 11 років Вільяма Сідіса прийняли до університету, що принесло хлопчикові славу, до якої він не був готовий. Емоційна непідготовленість, до того що репортери снують за ним по п'ятах, смакують кожну деталь його особистого життя, і банальна відсутність навичок спілкування навіть з однолітками, не те що з однокурсниками, привели до першого нервового зриву в 1910 році.

Вільяма помістили в санаторій, звідки він повернувся зовсім пригніченим.

Гарвард він все ж закінчив в 16 років, залишившись в ньому викладачем. Але студентів не цікавив курс лекцій, які він читав - вони цікавилися виключно подробицями особистого життя свого викладача, який за віком був молодший багатьох з них. А коли в бесіді з одним зі своїх учнів Вільям Джеймс Сідіс зізнався, що ніколи не цілувався, він став об'єктом насмішок, які незабаром дійшли і до преси.

В ході однієї з атак репортерів Вільям, не витримавши, крикнув усім присутнім: «Я хочу жити в самоті, я ненавиджу вас і ненавиджу натовп!»

У 1919 році в Бостоні проходила демонстрація, що перейшла в бунт. У ній брав участь Вільям Джеймс Сідіс. Завдяки зусиллям батьків дворічне тюремне ув'язнення було замінено на домашній арешт, на час якого батьки відправили його в «санаторій». Вийшовши з нього,  Вільям з батьками більш не спілкувався.

Намагаючись не виділятися з натовпу, Вільям колесив Америкою, влаштовуючись на роботу то клерком, то бухгалтером, але працював він всюди рівно до тих пір, поки хтось із колег не помічав в ньому видатних даних. Цифри з легкістю вкладалися в його розумі, і кінцеві дані він видавав без багатогодинних роздумів, підрахунків і калькуляторів, які він, кажуть, просто ненавидів. Адже тепер техніка робила за нього роботу, якою раніше всі захоплювалися. А куди застосувати свої знання, сам зрозуміти він не міг.

Тому, коли на порозі його кабінету з'являлися репортери, які запитували завжди приблизно одне й те саме: «Що дав вам ваш розум і чого ви досягли?» - він збирав речі і, збігаючи від них, знову селився в який-небудь глушині до моменту наступного виявлення.

У свої 30 він знав вже більше сорока мов, хоча деякі стверджують, що і всі 200, працював над альтернативною американською історією, торкався області космології і психології. Він запатентував беззмінний нескінченний календар, який брав до уваги і високосні роки.

Трагічну роль в його житті зіграла все-таки жінка. На відміну від інших, вона не уникала його і посміхалася при зустрічі, сама заговорила і підтримувала в розмові теми, які хоч і не розуміла, але зате і не нудьгувала від них. Весь вільний час від роботи він намагався проводити з нею. Він навіть запланував запросити її додому на день народження, який він не влаштовував, напевно, вже десятиліття. Але незадовго до нього вона зникла. А потім вийшла стаття, що виставила його дурнем перед усією Америкою.

Кілька років він судився з виданням, доводячи, що надрукована стаття - наклеп. А може, сперечався з нею і з її оцінками. Перша людина в світі, якій він довірився, називала його похмурим і незграбним відлюдьком, який абсолютно не вмів тримати себе в суспільстві, і висміювала все, починаючи із захоплень і закінчуючи його фізичними даними.

Вільям Джеймс Сідіс помер від крововиливу в мозок в 46 років в своій самотній орендованій квартирі.

Некрологи, що вийшли після його смерті 17 липня 1944 року в аналізи причин його раптової смерті не вдавалися. Та й зміст їх різнився залежно від уподобань цільової аудиторії. Одні обмежувалися лише коротким переліком його біографії і окремими моментами з минулого, за яким до певного моменту стежила мало не половина населення країни. Інші так і взагалі виходили під заголовками: «Вибух мозку знаменитого вундеркінда» або «Вільямом Джеймсом Сідісом доведено - IQ вище 150 призводить до смерті».

Ось така от історія.

Ранній розвиток дітей, так?

Поширити у соц. мережах: